Så langt i år har Tryg Forsikring med hovedkontor utenfor København hatt uvanlig god fortjeneste på kundene i sine to hovedmarkeder – Danmark og Norge.
Av hver hundrelapp i forsikringspremie betalt, sitter Tryg igjen med 16 kroner når alle utgifter til administrasjon og skader er betalt.
– Vi har færre værskader og store skader enn tidligere år, sier konsernsjef Morten Hübbe om den gode utviklingen.
Detaljer om kvartalstallene her: Bedre enn ventet for Tryg
Kutter ikke prisene
Fortjenesten er rekordhøy både for Tryg og de to andre store aktørene i Norge – Gjensidige og If. For Tryg og den norske rivalen Gjensidige har særlig det siste halvåret vist historisk god avkastning.
Tryg hadde egenkapitalavkastning på 21 prosent etter årets ni første måneder. Gjensidige hadde 22 prosent etter første halvår.
Hübbe kan ikke love billigere forsikringer. Han vil vinne kunder på en annen måte, og åpner for store oppkjøp blant annet i Norge
– I Norden har vi sett en stabil prisutvikling på forsikringer de senere årene. Så lenge det er en generell prisstigning i samfunnet, så tror jeg det er klokt å øke prisene i takt med det, sier Hübbe.
Har mistet kunder
Tryg har vært veldig bevisst på å øke lønnsomheten i det norske markedet de senere årene. Sagt på en enkel måte, satt Tryg igjen med 22 av 100 kroner i forsikringspremie fra norske kunder i snitt i tredje kvartal.
På forsikringsspråket heter det at «combined ratio» (sum av administrasjons- og skadekostnader som andel av premieinntekter) var på 78 prosent. På samme tid ifjor var nivået på 84,8 prosent.
Tryg er tredje størst i Norge, men har mistet markedsandeler hvert år de siste ti årene. Ved første halvår var det på 13,3 prosent, ifølge en oversikt fra Finans Norge.
Kan kjøpe andeler
Hübbe åpner for å kjøpe forsikringsselskaper eller porteføljer fra andre aktører for å holde posisjonen i det norske markedet.
– Vi vil alltid være interessert i muligheter til å styrke markedsposisjonen i land som Sverige og Norge, sier han.
Noen selskaper kjøper opp konkurrenter om det trenger større markedsandeler. Gjensidige kjøpte den svenske delen av Vardia tidligere i år. Ifjor skrev det danske bransjemagasinet The Insurance Insider at danske Tryg Forsikring kunne være interessert i den nordiske virksomheten til konkurrenten Codan/Trygg-Hansa hvis eierselskapet i britiske RSA kom for salg.
Henrik Matsen i London-baserte RMR Advisors jobber tett med forsikringsaktører i Norge og utlandet, og sa til DN i sommer at fallende markedsandeler skaper grunn til å vurdere oppkjøp hos flere.
Saken fortsetter under bildet
– Når de store aktørene ser at markedsandelene faller tilstrekkelig, kan de kjøpe seg opp igjen, sier Matsen.
Hübbe er enig i at det vil bli færre aktører.
-Markedet skal konsolideres
– Jeg er ikke i tvil om at markedet i Norden skal konsolideres. Vi bruker mye ressurser til å undersøke muligheter og vil også vokse i det norske markedet. I tilfeller hvor vi blir spurt, så ser vi på det, sier Hübbe til DN.
Matsen i London-baserte RMR Advisors sier aktører i utlandet stusser over ekstremt god lønnsomhet hos de nordiske forsikringsaktørene.
* Egenkapitalavkastningen (Roe) har vært på 15-20 prosent for de fire store aktørene i flere år, og Gjensidige nådde over 17 prosent ifjor. I årets første halvår var det 21,7 prosent.
* På forsikringsspråket er «combined ratio» et mål på hvor stor andel av premieinntekter som går til å dekke administrasjon og skader. I Sentral-Europa er det vanlig med nivåer rundt 95 prosent, mens det er ned mot 80 prosent i Norge.
– Det mest oppsiktsvekkende er at lønnsomheten i Norden har holdt seg stabil eller styrket seg siste fem år. De store aktørene har ment at lønnsomhet er viktigere enn markedsandeler, sier Henrik Matsen.
Les også:
Gjensidige kutter rundt 190 årsverk
Henrik Matsen om norsk skadeforsikring (DN+): – Absurd lønnsomhet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.