Seismikkaksjene steg etter at flere meglerhuset har publisert oppdateringer på seismikkmarkedet. Både SEB Enskilda og DNB Markets ser økt etterspørsel for seismikk fremover og strammere markedsbalanse, men sistnevnte meglehus nedjusterer mandag sitt kursmål på PGS basert på diskontert kontantstrøm fra 114 til 100 kroner og hovedkursmålet fra 103 til 100.

Analytiker Thor Andre Lunder viser til selskapets økte multiklientsatsing i 2012 og det svake kontraktsmarkedet i forrige og inneværende kvartal og nedjusterer EPS-estimatet på PGS for 2011 med 28 prosent, mens det for 2012 og 2012 blir nedjustert med 43 og 7 prosent.

Lunder hevder at etterspørselen i forbindelse med de elleve blokkene som ble tildelt i Angola februar begynte å materialisere seg i desember. I tillegg mener analytikeren at det er flere indikatorer som antyder økt etterspørsel i den amerikanske delen av Mexicogulfen.

Stor aktivitet
SEB Enskilda er mer konkrete vedrørende markedsbalansen i sin oppdatering av seismikksektoren mandag. Meglerhuset skriver at antallet skip i virksomhet utenfor Brasil vil stige fra fem til åtte i januar, det høyeste nivået noensinne, mens de venter at minimum ti skip vil være aktive i Mexicogulfen fra januar.

Antall skip i virksomhet utenfor Angola er ventet å stige fra to til minimum fem skip og det er ventet at i hvert fall like mange skip vil være virksomme i Nordsjøen i 2012, som i 2011.

Den seneste slutningen som er gjort i Nordsjøen representerer ifølge SEB Enskilda en rateøkning på 10-15 prosent og utsiktene er gode.

”Fremover har seismikkoperatørene alt de kan be om, inkludert langsiktig gjennomsiktighet hva gjelder utforskningsaktivitet i både den vestlige og sentrale Mexicogulfen”, heter det i oppdateringen.

PGS steg 1,9 prosent til 66,26 kroner og ble omsatt for 84 millioner kroner, mens TGS-Nopec steg 2,9 prosent til 136,30 kroner, omsatt for 32 millioner kroner.

Venter økt oljepris
Oljeprisen faller noe mandag ettermiddag og har ikke endt handelsdagen over 110 dollar per fat siden 16. november. Ifølge Barclays Capital ble gjennomsnittsprisen for 2011 rett under 111 dollar per fat, over 12 dollar høyere enn den forrige rekorden.

Meglerhuset estimerte selv en gjennomsnittspris på 112 dollar per fat og venter en gjennomsnittspris på 115 dollar for 2012.

Med bakgrunn i en etterspørsel på 90,1 millioner fat per dag, og de geopolitiske risikoene som eksisterer, varsler de i tillegg at potensialet for avvik er størst på oppsiden.

Mildere vær og økonomisk usikkerhet la en demper på etterspørselen i andre halvår 2011, men meglerhuset mener de økonomiske utsiktene fremover er i bedring.

”Selv om den europeiske krisen fortsatt vil representere den største nedsiderisikoen for oljeetterspørselen, så virker, ifølge våre økonomer, fjerde kvartal 2011 å representere lavpunktet for europeisk BNP”, heter det i rapporten.

På tilbudssiden venter Barclays Capital en produksjonsøkning fra ikke-Opec land på rett under 0,5 millioner fat pr dag, mens konsensus blant Det internasjonale energibyrået, Det amerikanske energidepartementet og Opec- sekretariatet ligger på over en million fat pr. dag.

Spent i Iran
På den geopolitiske fronten nedtoner meglerhuset effektene av en konflikt med Iran og konsekvensene for trafikken i Hormuz-stredet.

Etter den sisite tids konfronterende uttalelser fra Iran og USA melder iranske Presstv mandag at landet ikke har noen intensjoner om å forstyrre trafikken i Hormuz-stredet.

Kanalen viser til uttalelser fra kontreadmiral Mahmoud Mousavi om at landet ikke vil overse sine territoriale rettigheter i området, men samtidig ikke har noen intensjoner om å forhindre shippingtrafikken.

I stedet er man mer bekymret for økende sabotasje av oljeinstallasjoner i Nigeria og den politiske usikkerheten forbundet med USAs tilbaketrekking fra Iran.

Les også: - Oljeprisen vil stige til over 200 dollar fatet

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 1,18 prosent til 389,48 poeng og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 1,4 milliarder kroner.

Stille start i Asia (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.