De siste fem årene har norske boligpriser steget med i snitt 34,6 prosent, ifølge tall fra eiendom Norge.
Den sterke veksten har fått enkelte til å snakke om bobletendenser i det norske boligmarkedet. Oljenedtur og svekkede utsikter for norsk økonomi øker dermed frykten for kollaps.
Men hvordan kan vi egentlig avdekke at boligprisene er for høye? Spørsmålet er utgangspunktet for en artikkel av forsker André K. Anundsen i Norges Bank i neste nummer av tidsskriftet «Samfunnsøkonomen».
- En boble oppstår der utviklingen i prisene ikke kan forsvares av fundamentale forhold: slik som inntekt, boligtilbud og kostnaden ved å eie en bolig – den såkalte brukerkostnaden, sier han.
Slik har boligprisene utviklet seg: Se kart nederst i saken!
Økningen i utlån
Anundsen tar i sin forskning utgangspunkt i boligmarkedet i USA. Her ser han tegn til at «den løsslupne kredittpraksisen»var hoveddriveren bak boblen i det amerikanske boligmarkedet på 2000-tallet.
- Hva kan Norge lære av USA?
- Ethvert land krever en egen analyse, og man skal være forsiktig med å generalisere. Samtidig vil jeg trekke frem at rammeverket jeg har utviklet i mitt arbeid kunne avdekket den amerikanske boligboblen før den sprakk. Jeg finner at økningen i utlånene til det såkalte subprime-segmentet av det amerikanske markedet forklarer ubalansen som oppsto i det amerikanske boligmarkedet på 2000-tallet, svarer forskeren.
Vurderer tiltak
Den norske boligprisveksten har vært aller størst i byene. Prishoppet de siste fem årene er i Oslo på over 42 prosent, viser statistikken fra Eiendom Norge. Tromsø kan på sin skilte med en økning på nesten 49 prosent.
Finanstilsynet lanserte nylig en rekke forslag til tiltak for å bremse boliglånsveksten som nå er ute på høring. Finansminister Siv Jensen (Frp) har flere ganger understreket viktigheten av å bidra til en mer stabil situasjon i boligmarkedet.
- Tiltak på både tilbuds- og etterspørselssiden er aktuelle, sa Jensen i en pressemelding om forslaget til nye lånekrav.
Slik har prisveksten fordelt seg på områder: Klikk på fylker og byer for mer informasjon
(Saken fortsetter under kartet)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.