- Regjeringen bør bruke denne anledningen til å gjøre noe de uansett bør gjøre, nemlig gi Petoro en annen rolle. I en situasjon der de oppfordrer alle andre industrielle aktører til å bruke penger på forskning og utvikling, bør de gå foran å la Petoro få investere i FOU på et nivå som gjenspeiler nivået som oljeselskap, sier administrerende direktør Unni Steinsmo i Sintef .

Sammen med IRIS (tidligere Rogalandsforskning) representerte hun forskningsinstitusjonene på torsdagens samråd om fusjonen arrangert av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen. Og forskerne var samstemte i både bekymringer og forslag til tiltak.

Begynn med 500 mill
- Hvis man tenker at oljefondet økes med 300 milliarder i året er statens bidrag til forskningen i oljesektoren under 1 prosent, selv om tallene virker høye. Statoil og Hydro bør samlet dekke minst 80 prosent av industrifinansieringen i prosjektene som pågår, sier Anna Aabø, administrerende direktør i IRIS.

Hun mener veien å gå er en styrking av Petoros kompetanse.

- De kan begynne med å overføre 500 millioner. For å endre noe bør en begynne stort, sier hun.

I tillegg ønsker representantene for forkningsnorge en styrking av Oljedirektoratet. De ønsker også forpliktende avtaler mellom forkningsinstitusjonene og Nye Statoil for å unngå at fusjonssynergiene blir tatt på kjøp av forskningstjenester.

Store forhåpninger til Petoro
Ikke bare forskningsrepresentantene, men samtlige underleverandørene på norsk sokkel som snakket på samrådet, ber om en sterkere rolle fra Petoro. De er redde for manglende mangfold og manglende kontroll med Nye Statoil. For forkningsinstitusjonene betyr fusjonen at en av to store kunder på norsk sokkel forsvinner. For underleverandørene betyr det at 84 prosent av de samlede inntektene er avhengig av et selskaps prioriteringer.

Her er noen av forslagene som ble presentert for Enoksen:

- Petoro må veie opp for dominansen Statoil nå får, sier Erling Matland, administrerende direktør i Vetco Aibel.

- Regjeringen må bruke Petoro eller SDØE som virkemiddel til å se på fordelingen av lisenser og operatørskap, sier John Vemmestad, administrerende direktør i Talisman.

- Petoro bør få mer kompetanse på de kommersielle sidene, styrke kompetansen sin knyttet til økonomien i bransjen, og også få ressurser knyttet til forskning og utvikling, slik at det kan gå inn og bistå de andre selskapene på forskning og utvikling, sier Marianne Lie, administrerende direktør i Norges Rederiforbund.

Petoro er Norges eneste rene "statsoljeselskap". Selskapets oppgave er å forvalte SDØE-andelene, det vil si feltandelene staten eier direkte rundt om på norsk sokkel. Idag er de ikke et operativt selskap.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.