Den franske økonomen og forfatteren Thomas Piketty ble mottatt som en stjerne i universitetets aula fredag formiddag. I debatt med Kristin Skogen Lund, Jonas Gahr Støre, Kalle Moene og forsker Ingvil Almås kommenterte han utviklingen i Norge.
- Jeg vil understreke at de valgene man tar i dag om progressiv skatt, får langtrekkende konsekvenser. Alle de historiske dataene vi har viser at progressiv skatt må være en del av pakken, sier han.
- Den nordiske modellen ser veldig sterk ut, men den er mer sårbar enn man tror, men man ser det ikke med en gang, legger han til.
Han mener dramatiske endringer kan utvikle seg i løpet av et par tiår.
Truer samfunnet
De mest dramatiske ulikhetsfunnene i Pikettys bok "Kapitalen i det 21. århundre", er fra USA. Et av hovedpoengene hans er at USA hadde en stabil fordeling av inntekt og velstand i befolkningen helt frem til 1980-tallet. Da skjedde en sentral politisk endring: Den republikanske regjeringen endret toppskatten fra i gjennomsnitt 80 prosent til 27 prosent.
Etter det har endringene i amerikansk formuesfordeling endret seg med raskere og raskere tempo.
- Hvis man ender opp med en situiasjon der middelklassen betaler mer enn de rikeste i skatt, er det en trussel for den sosiale kontrakten og demokratiet, der vi alle aksepterer å betale en stor sum for vår felles velferd, sier han.
Han er også opptatt av utviklingen av selskapsskatten, som Scheel-utvalget nettopp kom med en norsk innstilling til. Utvalgets mandat kom som følge av et internasjonalt press på nivået på selskapsskatten, som gjør Norge mindre attraktivt.
- Dette er en farlig utvikling. Konkurransen mellom land for å tiltrekke seg de multinasjonale selskapene er ødeleggende, sier han.
- Hvis ikke du klarer å overbevise befolkningen om at alle tjener på globalisering, er trusselen nasjonalisering. Det ser vi allerede med fremveksten av nasjonalistiske partier i Europa, sier Piketty, og legger til at en nasjonalisering er enda mer ødeleggende for økonomien.
Løsningen mener han er betydelig internasjonalt samarbeid og en felleseuropeisk selskapsskatt.
- Hvis ikke ender de multinasjonale selskapene opp på nullskatt og det ville være veldig ødeleggende for samfunnet på lang sikt, sier han.
Bred oppmerksomhet
Jonas Gahr Støre bemerket hvor omfattende interesse Pikettys bok, og oppfølgende arbeid på ulikhet har fått i hele verden.
- Oecd er nå veldig opptatt av at ulikhet bremser vekst og nå nylig kom til og med World Economic Forum, som ikke kan sies å være en sosialdemokratisk tenketank, med en liste over hva som truer verdensøkonomien, og den toppes av ulikhet, sier Støre.
Piketty selv trakk frem flere erfaringer med at politikere i land som ikke tidligere har lagt frem data over inntektsfordelingen i landet, har gjort det etter debatten boken har skapt. Han mener åpenhet er helt avgjørende for å klare å skape den riktige politikken og det rette skattenivået.
Piketty svarte ikke på Agenda-leder Marte Gerhardsens avsluttende spørsmål om han mener norske politikere er på rett vei.
Les også:
- Det er ikke tilfeldige italienske kapitalister som finansierer et byggefirma i Verdal
Vil ha 23 prosent selskapsskatt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.