Ulikheten i  menn og kvinners forventede levealder har sunket med tre år de siste 30 årene.

Fra 2014 til 2015 økte menns forventede levealder med 0,3 år, mens økningen for kvinner var på 0,05 år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Forskjellen mellom kvinners og menns levealder er nå 3,8 år, mens den på starten av 1980-tallet var på nesten syv år.

Nyfødte jenter og gutter kan i dag regne med å bli henholdsvis 84,2 år og 80,4 år.

Men levealderen endrer seg etter hvor i landet du bor. Nyfødte jenter i Sogn og Fjordane vil trolig leve aller lengst og bli 85,2 år.

Møre og Romsdal ligger på andreplass med 84,7 år. Det er også her nyfødte gutter har den høyeste forventede levealderen med 80,6 år.

Deretter følger Akershus og Sogn og Fjordane med henholdsvis 80,5 og 80,3 år.

Kortest levealder

Dårligst ut kommer Finnmark som har en forventet levealder for nyfødte jenter og gutter på henholdsvis 82,3 og 77,2 år.

Finnmark har også den største forskjellen i levealder mellom menn og kvinner, 5,1 år, mens forskjellen er minst i Oppland, 3,6 år.

Gjennomsnittsalderen for personer som døde i Norge i 2015, var 76,2 år for menn og 82,2 år for kvinner. Flest menn dør når de er mellom 80 og 86 år. Kvinner dør oftest når de er mellom 86 og 92 år.

På verdensbasis lever japanske kvinner lengst. Nyfødte jenter i Japan kunne i 2013 regne med å bli 86,6 år. Sveits er landet hvor menn lever lengst. En nyfødt sveitsisk gutt kunne forvente å bli 80,7 år i 2013.

Samme utgangspunkt

Hvorfor er det egentlig slik at menn oftest dør tidligere enn kvinner?

Det spørsmålet besvarte nylig professor Robert Shmerling ved Det medisinske fakultet på universitetet Harvard i USA.

I et innlegg på Harvards blogg forklarer han at det er summen av mange faktorer til slutt fører til en reduksjon i menns leveår.

- Utgangspunktet for menn og kvinner er omtrent det samme tidlig i livet, skriver Shmerling og lister opp ulike årsaker til at menn deretter oftere faller fra:

Menn tar større risiko, har farligere jobber, færre sosiale tilknytninger, unngår legen, dør oftere av hjertesykdom i ung alder og begår flere selvmord enn kvinner.

Størrelsen ser heller ikke ut til å være ubetydelig. Forskere har blant flere dyrearter sett at store individer oftere dør tidligere enn de mindre.

- Av uvisse årsaker ser dette også ut til å være tilfellet for mennesker og menn, forklarer Shmerling.

 

Les også: Så lang pause ga størst treningseffekt

NIH-professor: Tre minutter nok for å fremme helse og regulere vekt

Seks feil og fakta om proteiner  

 

Se DNtv:

Perfekte ski på to minutter:

Perfekte ski på to minutter
Her får du tipsene som gir deg best gli og best feste under Holmenkollmarsjen på lørdag.
02:37
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.