Før den franske skiskytteren Marie Dorin Habert (29) ble mor i september 2014, hadde hun ikke et eneste VM-gull.

Seks måneder senere tok hun to. Da den franske kvinnen knuste alle konkurrenter på 15-kilometer under verdensmesterskapet i Holmenkollen i Oslo i mars, sikret hun seg den fjerde gullmedaljen hittil i karrieren.

– Jeg er ikke overrasket, sier tidligere skiskytter Liv Grete Skjelbreid (41) om prestasjonen.

Prestasjonen minner om den hun selv gjorde i Oberhof i Tyskland i 2004, ett år etter å ha født datteren Emma.

Under verdensmesterskapet ble Skjelbreid den første kvinnelige skiskytteren til å ta fire gullmedaljer i ett og samme verdensmesterskap.

– Jeg er ikke i tvil om at kroppen klarer det. Det går mer på det mentale og på det å få organisert seg på en måte som er bra for alle involverte, sier Skjelbreid om det å komme styrket tilbake etter en fødsel.

Gunstige endringer

Men hva sier egentlig forskningen, kan en graviditet gi idrettskarrieren et løft?

– Ja, mener professor Kari Bø.

Hun er rektor og professor ved Norges idrettshøgskole og har ledet arbeidet med en litteraturstudie i fire deler for Den internasjonale olympiske komité (IOC). Den første studien ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet British Journal of Sports Medicine.

Målet med studien er å få bedre oversikt over hvordan fysisk aktivitet og trening under graviditet og etter fødsel virker hos gravide, blant utøvere på elitenivå. Foreløpig er forskningsgrunnlaget lite, og mer kreves for å trekke konklusjoner.

Litteraturstudien kan likevel gi viktige indikasjoner.

– Hvis du klarer å holde deg på et moderat aktivitetsnivå ser det ikke ut til at du blir i dårligere fysisk form av en graviditet, kanskje heller noe bedre. Dette fordi det skjer fysiologiske endringer som er gunstige, sier Bø.

Gjennomgåelsen viser blant annet at slagvolumet, altså den mengden blod som hjertet pumper ut i kroppen, øker med rundt ti prosent etter cirka tre måneder, mens blodvolumet øker 50 prosent hos både topptrente og «vanlige» kvinner under graviditet.

I tillegg har forskere sett fem til ti prosent økning i oksygenopptaket hos de best trente utøverne innen utholdenhetsidretter seks måneder etter fødsel.

– Det er først og fremst det som skjer i sirkulasjonssystemet og det at utøvere fortsetter å trene som gir en gunstig effekt. Det økte utslaget i hjerte- og karsystemet kommer etter uke fem i graviditeten, og gjør at du har du mer å gå på. Du klarer å trene mer, og har en kapasitet som du ikke har ellers, sier Bø.

Se video med styrkeøvelser for gravide nederst i saken!

Kan gjøre «comeback»

NIH-professoren mener dermed nybakte utøvermødre, som langrennsløper Marit Bjørgen, fremdeles har det som skal til for å hevde seg i toppen.

Bjørgen annonserte denne uken at hun dropper Tour the Ski, men at hun satser mot VM i Lahti i 2017.

Skiskytteren Marie Dorin Habert fikk sin fjerde gullmedalje under verdensmesterskapet i Holmenkollen i år. Samtlige gullmedaljer er vunnet etter hun ble mor. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/NTB Scanpix
Skiskytteren Marie Dorin Habert fikk sin fjerde gullmedalje under verdensmesterskapet i Holmenkollen i år. Samtlige gullmedaljer er vunnet etter hun ble mor. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/NTB Scanpix (Foto: Afp)
– Jeg tenker at de har veldig gode muligheter hvis de er motiverte og orker treningsmengden som trengs på et toppnivå, det er det det går på. Fysiologisk og anatomisk sett er det ingen grunn til at de ikke skal klare det, sier Bø.

Får kraftigere «motor»

Professor Jan Helgerud ved medisinsk fakultet på NTNU forsker på slagvolum og oksygenopptak (VO2) hos hjertepasienter.

Han forklarer at maksimalt oksygenopptak avgjør hvor mye energi som blir frigjort i kroppen som du kan bruke til å utføre arbeid – for eksempel å gå et langløp.

– Desto mer oksygen du tar opp, desto mer jobb kan du gjøre. Det er kroppens motorytelse vi snakker om her, sier Helgerud.

Han forklarer at en gjennomsnittlig, norsk mann på 40 år, kan ha omkring tre liter i maksimalt O2-opptak, mens en profesjonell langrennsløper kan ha det dobbelte.

Som nybakt mor sa Marit Bjørgen denne uken at hun ville satse mot VM i Lahti i 2017. Foto: Cornelius Poppe/
Som nybakt mor sa Marit Bjørgen denne uken at hun ville satse mot VM i Lahti i 2017. Foto: Cornelius Poppe/ (Foto: NTB scanpix)
Maksimalt oksygenopptak øker når hjertets maksimale slagvolum øker. For gravide kvinner med lavt eller moderat VO2, skjer dette som følge av den økte belastningen for hjertet som også skal forsyne fosteret med oksygenrikt blod, ifølge Helgerud.

Han sammenligner det å være gravid med å ha på seg en vektvest.

– Grunnen til at slagvolumet øker, er sannsynligvis at belastningen for de gravide kvinnene øker. Det handler om at alt de gjør blir tyngre. Den samme effekten kan du selvsagt få ved å trene utholdenhet, understreker han.

Ønsket seg barn

Da Skjelbreid ble gravid i 2003 var hun ikke klar over at det kunne gi karrieren en boost.

– Jeg tenkte faktisk ikke på det i det hele tatt. Jeg fikk Emma fordi jeg hadde lyst på en unge, sier den tidligere skiskytteren som i dag har tre døtre.

Skjelbreid sier hun ble overrasket over hvordan kroppen responderte etter fødselen. Hun har tro på at Bjørgen vil kunne fortsette å hevde seg i toppen fremover.

Hun peker på hvordan karrierer innenfor toppidrett blir stadig lengre, og håper andre idrettskvinner ser muligheten til å kombinere barn og karriere.

– Jeg hadde lyst til å bevise at det var mulig å få det til. Å bli mor da jeg var klar og hadde lyst til det, syntes jeg var bra. Og så syntes jeg det hadde vært irriterende å avslutte karrieren min på grunn av det.

Les også: Her går Martin Hoff i asfalten i 55 km/t

Over 40? Du må kanskje spise mer av dette etter trening

Trene inne eller ute? Dette gir størst helseeffekt  

Se DNtv:

Superøvelse for gravide: Treningen som styrker bekkenbunnen
NIH-rektor Kari Bø viser tre ulike varianter som bidrar til en sterkere bekkenbunn.
01:52
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkastHør DNs podkast

Advokater som snubler over på andre siden av loven, sprekker i Norwegian-lakken og hvilken diagnose skal vi stille på den norske pasienten?

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.