Det er ikke bare maten i seg selv som avgjør hvor bra eller dårlig den er for helsen vår.
Tarmbakteriene våre har nemlig stor betydning for hvordan vi reagerer på den maten vi spiser, viser ny israelsk forskning offentliggjort i det vitenskapelige tidsskriftet Cell, skriver videnskap.dk.
Hovedforfatteren bak studien sier til det australske nettstedet abc.net.au at leger og kliniske ernæringsfysiologer derfor bør ta tarmbakteriene med i vurderingen når de utarbeider kostholdsplaner til for eksempel overvektige eller personer med diabetes.
- Hvis min kropp reagerer annerledes på en gitt matvare enn din kropp gjør, kan maten per definisjon ikke være like god for meg som for deg eller omvendt, sier professor Elan Elinav fra vitenskapsinstituttet Weizmann i Tel Aviv til australske abc.
- Banebrytende
I studien ble 800 personers blodsukker overvåket døgnet rundt i en uke. Forskerne fant da ut at blodsukkeret reagarte helt forskjellig ved inntak av samme mat. Man har for eksempel hittil trodd at iskrem vil få blodsukkert til å stige raskt, men i den israelske studien fikk 70 prosent av forsøkspersonene ingen utslag på blodsukkert da de spiste is.
Når forskerne sammenlignet utslagene på blodsukkeret med forsøkspersonenes tarmbakterieprofil fant de derimot en nøyaktig overensstemmelse.
En dansk forsker som kjenner til studien synes arbeidet er banebrytende, og sier til videnskap.dk at oppdagelsen snart kan sende generelle kostholdsråd på skraphaugen.
- Dette er en virkelig en paradigmatisk studie som klart peker i retning av at tiden er i ferd med å ebbe ut for å gi offisielle og generelle koatholdsråd til befolkningen. Vi er på vei til den personlig skreddersydde kost hvor den enkelte selv kan involveres i det kostholdet som gir ham eller henne den største helsemessige gevinsten, sier professor Oluf Borbye Pedersen til nettstedet. Pedersen leder avdelingen for gen- og bakterieforskning på Novo Nordisk Fondets Metabolismesenter ved Universitetet i København.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.