Mandag ble det klart at Forskningsrådets BIA-prosjekt støtter innovasjon i både etablerte og nyetablerte selskaper med inntil 532 millioner kroner.
Blant selskapene som får støtte finner man både etablerte aktører som Telenor, Kongsberg Automotive, Dyreparken i Kristiansand, mens Gyldendal får støtte til prosjektet «CyberWiseKids: Gamifying Education of Kids on Online Opportunities and Security Risks».
Også nyere aktører som kameragründerne i Kubicam og 3D-gründerne bak Shapecrafters får støtte.
«Økt vilje»
BIA står for Brukerstyrt innovasjonsarena, og støtten skal blant annet bidra til «økt satsing på forskningsbasert innovasjon i næringslivet».
– Hele 50 bedrifter av i alt 181 som søkte oss får støtte til sine prosjekter gjennom Forskningsrådets BIA-program. Vi mottok 33 prosent flere søknader i år. Det viser en økt vilje i næringslivet til å bruke forskning for å skape innovasjon. Dette er viktig og nødvendig for at vi skal hevde oss innen næringer som blir mer og mer kunnskapsbaserte, sier Arvid Hallén, administrerende direktør i Forskningsrådet i en pressemelding på Forskningsrådets nettsider.
Støtten til hvert selskap er foreløpig ikke offentlig, men de børsnoterte selskapene Bionor Pharma og Nordic Nanovector har meldt at de får henholdsvis 9,2 og 15 millioner kroner fra Forskningsrådet, dersom man blir enig i kontraktsforhandlingene.
Les også: Dette er svensken som skal finne fremtidens norske bedrifter
I forhandlinger
Helt i mål er bedriftene imidlertid ikke. Nå inviteres alle til kontraktsforhandlinger med Forskningsrådet. Fordelingsnøkkelen er 60 prosent privat og 40 prosent fra forskningsrådet, og dersom selskapene ikke oppfyller disse kriteriene kan støtten bli justert ned.
Totalt har derfor de 50 prosjektene en verdi på rundt 1,3 milliarder kroner.
Her ser du listen på bedriftene som har fått støtte (ekstern lenke).
Næringsminister Monica Mæland gratulerer bedriftene.
– Vi trenger at mer forskning blir gjort om til butikk. Dette er prosjekter som vil kunne gi nye produkter og tjenester i nytt næringsliv, og omstilling og fornyelse i det etablerte, sier næringsminister Monica Mæland i pressemeldingen.
Les også på DNgründer:
– På en måned tjener jeg et sted mellom 50.000 og 130.000
– Ungdom vil ha deling og frihet heller enn fast jobb og leilighet
En helt ny dataspillgenre
Anders Ottesen og ni andre nordmenn utvikler dataspillet Dwarfheim, som ved å kombinere en rekke ulike genrer i flerspillermodus forsøker å skape en ny.
I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
Se alle deltagerne her.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.