- Man kan spørre seg hva pressens egentlige oppgave er, sa advokat Thorkildsen torsdag og brukte mye av sin prosedyre på å kritisere arbeidsmetodene til journalistene i Dagens Næringsliv og politiets utnyttelse av den informasjonen avisen kom frem til.
-Ulovlig fremprovosert handling
Thorkildsen mener at salget av et svensk eksamensbevis til Dagens Næringsliv i 2001 aldri ville ha funnet sted, dersom ikke journalistene hadde opptrådt under falsk identitet. Dermed ble den ulovlige handlingen fremprovosert, mener forsvareren.
- Skal utfallet bli annerledes når pressen og ikke politiet, har fremprovosert en handling? Resultatet vil være at politiet kan bruke resultat av en arbeidsmetode politiet ikke selv kan bruke og det er ikke tilfredsstillende, sier Tom A. Thorkildsen i retten.
Regler for pressen
Han etterlyser mer juridisk bindende regler for pressen og er ikke fornøyd med at pressen i Norge i hovedsak er styrt av selvjustis gjennom pressens egne etiske regler i Vær Varsom Plakaten med Pressens Faglig Utvalg som et ikke-dømmende kontrollorgan.
- I så måte har ikke vitnene fra Dagens Næringsliv akkurat overbevist om pressens evne til selvjustis, hevdet Thorkildsen.
Krenket Øye
Thorkildsen mener DNs journalistiske arbeidsmetoder med skjult identitet og skjult kamera krenket Erik Øyes integritet på det groveste. Han sier også at salget av det falske eksamensbeviset aldri ville ha funnet sted dersom ikke avisen hadde handlet slik den gjorde. DN har gjentatte ganger uttalt at en slik handlingsmetode var nødvendig for å avdekke alvorlige forhold.
- Journalistenes provokasjoner må behandles rettslig sett slik som politiets provokasjoner.
Hvis man tenker seg at journalistenes rolle ikke var der, så ville ikke denne straffbare handlingen funnet sted. Og det er hele poenget.
- Rettstridige metoder
Erik Øyes forsvarer mener uansett at hans klients handlinger ikke er alvorlige nok til å forsvare arbeidsmetoden som DN brukte og han mener derfor at det er rettsstridig.
- Politiet skal avdekke kriminalitet, ikke skape den. Det samme må i aller høyeste grad gjelde pressen, sier Thorkildsen.
- Det er meget gode grunner til at begrensning av arbeidsmetoder må gjelde også andre enn politiet, som for eksempel journalister og private etterforskere, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.