Selv med marginal markedsandel er det få produkter som vekker så stor oppstandelse som iPhone. Denne uken lanseres den siste versjonen, iPhone 3GS, og vi har fått bruke den noen dager for å danne oss et inntrykk.
Utseendemessig er det svært lite som skiller iPhone 3G og iPhone 3GS. Den viktigste forskjellen er kanskje antifingermerkelaget som er brukt på 3GS. Fingermerker er en stor utfordring for touchtelefoner, men på 3GS er det problemer så å si eliminert. Selv om merker kan oppstå, forsvinner de tilsynelatende av seg selv. I praksis skal det ikke mer til enn å legge telefonen i lomma for å fjerne merkene.
Designmessig holder iPhone seg svært godt, og det funksjonelle, minimalistiske uttrykket er med å bidra til brukervennligheten.
Nytt og gammelt
Nyhetene på iPhone 3GS er todelt. Noen oppgraderinger er gjort i programvaren og kan også installeres på de forrige iPhone-modellene med en oppdatering. Men det er også gjort endringer i maskinvaren, av varierende viktighet.
Brukervennligheten er det som best merker oppgraderingen av prosessoren i telefonen. Den gjør at lasting av programmer, visning av nettsider og kvaliteten på grafikk blir mye bedre enn tidligere. Selv uten stoppeklokke er forskjellen påtakelig fra iPhone 3G. Dersom du synes din gamle iPhone er for treg, vil et bytte til 3GS gi en bedre opplevelse.
På den andre siden medfører økt ytelse lavere batterikapasitet og mer varmeutvikling. Det er ingen tvil om at iPhone 3GS blir god og varm under bruk. Og en del tjenester tømmer batteriet ganske fort. Vær forberedt på daglig lading.
Video hvor vi har sammenlignet hastigheten til 3GS opp mot 3G:
Lasting av relativt grafikktunge engadget.com tok hele seks sekunder lenger med 3G i forhold til 3GS. På VG.no var differansen drøye fem sekunder i favør 3GS. Rendring av nettsider er også mye raskere på den nye modellen, og vi opplever overhodet ingen grå "firkanter" når vi scroller nedover en nettside.
Kompass og kamera
Det er heldigvis gjort mye med kameraet i telefonen. iPhone 3GS har et 3,2 megapiksel kamera som har fått autofokus. Man bare trykker på skjermen der man vil ha fokus. Det tar mye bedre bilder enn de tidligere modellene, men det er fortsatt et stykke igjen til de beste kameratelefonene til Nokia, Sony Ericsson og Samsung. Nye iPhone har også fått video, noe som mange vil sette pris på. Kvaliteten på videoene er helt middels for en mobiltelefon.
Et digitalt kompass er også montert inn i iPhone 3GS. Det kan virke trivielt, men når man tenker seg mulighetene som byr seg til å utnytte både kompass og gps i applikasjoner vil dette nok vise seg å være en lur oppgradering fra Apple sin side. Foreløpig kan man få Google Maps til å snu kartet mens du snur deg, så du alltid vet hvilken vei du skal gå.
Oppdaterte programmer
iPhone 3GS kommer med iPhone OS 3.0. Her er det også gjort en del endringer fra forrige modell. Men disse endringene kan man også få på eldre modeller ved å kjøpe en oppgradering til OS 3.0.
Det mange nordmenn vil sette pris på er muligheten til å sende mms-meldinger. Dette har vært et savn på de forrige iPhones. Når man tar et bilde er det lett å få opp en meny for å dele bildet, enten til e-post eller mms eller til en tjeneste på nettet som Facebook eller Flickr.
For skriving av meldinger og e-post kan man nå få tastaturet opp i liggende modus. Knappene blir da større og det er enklere å skrive med to hender. Dessverre fungerer ikke dette i alle applikasjoner, men det er i hvert fall med der det er viktigst. Man kan også klippe og lime tekst i de fleste applikasjoner, som er en grei mulighet for å flytte informasjon til andre programmer. Utvalget av tegn på tastaturet endres ut fra programmet man er i, for eksempel er alfakrøllen lett tilgjengelig når man står i Til-feltet i en e-post.
En viktig nyhet er også Spotlight søk for iPhone. Apple har tatt sin glimrende søkefunksjon fra pc-verdenen over til mobilen. Du kan raskt søke i alt innhold på mobilen og finne det du ser etter. Med 32 GB lagringsplass får man jo etter hvert ganske mye innhold og en søkemotor er ofte den raskeste måten å finne noe på.
Applikasjoner
Apple iPhone handler i stor grad om applikasjoner. Det er enkelt å finne og installere programmer som fyller akkurat det behovet man har. I App Store ligger det titusenvis av programmer for alt mulig. Mange av applikasjonene er lite nyttige, men det finnes også en del juveler. Denne enkle måten å tilpasse iPhone til ens eget behov er noe av det som gjør den så unik. Mange andre telefoner kan installere programmer, men det er enkelheten og utvalget av programmer som gjør at det fungerer bedre på iPhone enn hos andre.
Når det er sagt savner jeg muligheten til å hoppe enkelt mellom ulike programmer (multitasking). Det er sjelden mange tastetrykk fram og tilbake mellom programmene, men ofte opplever man at ett program lukker eller overstyrer et annet. Spesielt om man hører på musikk i bakgrunnen er det ofte lite smidig å skifte sang for eksempel om man bruker et annet program samtidig.
iPhone passer nesten like godt til bedriftsbruk som til privatpersoner. Det eneste jeg savner er å få muligheten til å se kommende avtaler i en hvileskjerm, noe som er viktig for mange. Støtten for e-post, vedlegg og nettjenester er minst like god som på andre profftelefoner. Apple har også sørget for it-avdelingens behov for sikkerhet.
Multimedia
Apples store suksess begynte med iPod musikkspillerne. De har laget pc-er lenge, men folk flest har blitt kjent med Apple gjennom iPod. I iPhone er selvsagt musikkspilleren en viktig funksjon som ivaretas av programmet iPod. Og det er jo utrolig praktisk å ha musikken sin på telefonen og kunne bruke den på en enkel måte. iPhone kan også vise video på en god måte, og den gode skjermen kommer til sin fulle rett her.
iTunes
Den største betenkeligheten jeg har med iPhone er den tette knytningen mot iTunes. Man kan ikke engang skifte sim-kort i en iPhone uten å måtte koble seg til sin egen pc og klarere det med Apple. All utveksling av film, musikk og bilder foregår gjennom iTunes og jeg synes det er svært uheldig at Apple tar en så lukket og forbrukerfiendtlig holdning. Apple liker å kontrollere hvordan vi bruker deres produkter, for å sikre at alt er stabilt og kompatibelt, men det legger urimelige begrensninger på brukerne. Det er tross alt de som eier innholdet sitt, og telefonen for den saks skyld, og ikke Apple.
Konklusjon
Apple iPhone 3GS er på mange måter en fantastisk telefon. Brukervennligheten er fantastisk, designen er fantastisk og kvaliteten den er laget i er fantastisk. Jeg mener ikke umiddelbart at det er verdt pengene å bytte fra en tidligere modell, men aktive brukere vil nok merke stor forskjell. Og det er jo brukeropplevelsen til den enkelte som avgjør om det er verdt pengene.
Selv om Apple fortsatt har en dårlig holdning til åpenhet er det ikke til å stikke under en stol at iPhone er en unik brukeropplevelse innen mobiltelefoner, og på enkelte områder ligger de langt foran konkurrentene. Men her og der henger de fortsatt litt etter også.
Synes du prisen på iPhone er akseptabel, er det nok liten sjanse for at du vil mislike telefonen.