Regjeringen la tirsdag frem forslaget til statsbudsjett for 2010. Noe av det som ble viet størst oppmerksomhet var det regjeringen selv kalte omleggingen til en mer rettferdig formuebeskatning av eiendom.

- Dagens ligningsverdier av bolig favoriserer dyre boliger i sentrale strøk, sa finansminister Kristin Halvorsen da hun presenterte det nye systemet.

Men noen millimeter-rettferdighet blir det ikke snakk om.

Store forskjeller
Med dagens system slipper ganske riktig enkelte eiere av svært verdifulle boliger unna formueskatt fordi ligningsverdien settes svært lavt.

Regjeringen la selv frem eksempler på hvor ulikt ligningsverdien fastsettes etter dagens system:

* Leilighet, Frogner, Oslo: Prisantydning 19 millioner, ligningsverdi 197.940 kroner (én prosent)

* Enebolig, Bærum: Prisantydning 8,2 millioner kroner , ligningsverdi 1,35 millioner (16,5 prosent)

* Leilighet Mortensrud, Oslo: Prisantydning 2,95 millioner, ligningsverdi 885 00 kroner (30 prosent)

* Enebolig på Rukjan: Prisantydning 1,2 millioner kroner , ligningsverdi 531.841 kroner (44,3 prosent)

Det nye systemet som nå er foreslått lokker neppe frem pjolterglassene på beste Frogner. Det er åpenbart at de som kom aller mest fordelaktig ut med det gamle systemet, løper betydelig større risiko for formueskatt på boligen neste år.

Skal gjenspeile virkelig verdi
Årsaken er at ligningsverdiene nå vil bli fastsatt etter sjablong-metoden, der målet er at de fleste skal få ligningsverdi på rundt 25 prosent av markedsverdien. Verdiene av boligene blir beregnet ut fra geografisk område, boligtype, størrelse på boligen, byggeår og om den ligger i tettbygd/spredtbygd strøk.

<b>Sjekk boligprisene der du bor</b>

Men også med den nye metoden vil noen av de aller mest boligformuende i landet slippe billig unna, sammenlignet med andre, innrømmer Finansdepartementet. Jo mer en bolig utpreger seg i retning det fasjonable i forhold til normalen i området den ligger, dess mindre av den reelle verdien vil fanges opp av ligningsverdien.

- Vi går inn for dette med åpne øyne, vel vitende om at sjablongene av og til vil bomme, sier avdelingsdirektør i Finansdepartementet, Siren Solhaug til DN.no.

<b>Slik kutter du boligrentene</b>

Hun fremholder samtidig at i valget mellom den gamle og den nye metoden, er det liten tvil om at mange av boligkrøsusene nok hadde sett at man heller beholdt den gamle.

- Det vil forsatt være en rabatt på de svært verdifulle eiendommene, men ligningsverdiene kan i ekstreme tilfeller likevel bli løftet mange hundre prosent, påpeker Solhaug.

Skjema i posten
I løpet av neste år vil alle boligeiere motta et skjema der de må fylle ut boligens areal og alder. Resten av opplysningene som trengs for å sjablong-beregne ligningsverdien, har myndighetene allerede.

Finansdepartementet erkjenner at ligningsverdiene ikke bare kan bli satt for lavt, men for høyt der boligens spesielle særegenheter trekker markedsprisen ned under gjennomsnittet.

Derfor understrekes det at alle har anledning til å klage på ligningstaksten, dersom man mener den utgjør mer enn maksimalgrensen på 30 prosent av markedsverdien.

- Det skal være enkelt å klage. Derfor godtar man for eksempel omsetningsverdi siste fem år og verdivurdering fra megler som grunnlag, forteller Solhaug.

Finansdepartementet forventer seg riktignok ingen klagestorm.

- Selv de som får høyere ligningsverdi enn 30 prosent gidder trolig ikke klage, ettersom de fleste uansett ikke kommer i posisjon for betaling av formueskatt, sier Solhaug.

Så gjenstår det å se om noen av dem med de mest spektakulære boligene vil klage på at ligningstaksten ikke gjenspeiler boligens virkelige verdi.

Les også:
25 prosent over takst
La inn fiktivt bud - fikk sparken


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.