Tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld, den såkalte K2-indikatoren, var 6,4 prosent frem til utgangen av juli, ned fra 6,7 prosent frem til utgangen av juni
Husholdninger har i noen grad begynt å låne penger igjen, blant annet til boligkjøp.
Det er dermed bedriftene som holder kredittveksten nede.
- Kredittveksten innenlands fortsetter å falle, men takten er lavere enn før. Dette er allede kjent fra mange kilder, men uavhengig av det ser vi det som et av flere argumenter for at Norges Bank nå bør begynne å øke renten, skriver Handelsbanken i en kommentar til tallene.
Forberedt på større fall
På forhånd var det ventet en nedgang i kredittindikatoren til 6,2 prosent ved utgangen av juli 2009, ifølge en undersøkelse TDN Finans har gjort blant ni økonomer.
Stabile husholdninger
Husholdningenes innenlandske bruttogjeld var 1.941 milliarder kroner ved utgangen av juli. Tolvmånedersveksten var dermed 6,5 prosent fram til utgangen av juli, opp fra 6,4 prosent fram til utgangen av måneden før.
- For husholdningens del viser også kredittindikatoren en gjeldsvekst omtrent på linje med nominell inntektsvekst. Dermed stabiliseres gjeldsandelen, etter flere år med sterk vekst, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Røhne Orskaug i en kommentar til kredittallene.
Vanskeligere å få lån
Ifølge SSB påvirkes kredittkildenes vekstrater av finanskrisen
Av publikums innenlandske bruttogjeld på 3.382 milliarder kroner ved utgangen av juli, var over 60 prosent banklån.
Tolvmånedersveksten i bankenes utlån til publikum forstatte å falle, fra -5,4 prosent i juni til -6,2 prosent i juli.
Kredittforetakene tar lånene
Kredittforetakenes utlån økte i juli, og årsveksten gikk opp fra 65,8 prosent i juni til 67,7 prosent i juli. Vekstratene er påvirket av overføringer av utlån fra banker til kredittforetak, melder SSB.
Overføringene har blant annet sammenheng med bankenes mulighet til å skaffe seg likviditet gjennom bytteordningen for obligasjoner med fortrinnsrett. Ser en bankene og kredittforetakene under ett, gikk deres samlede utlånsvekst siste tolvmåneder ned til 5,8 prosent fram til utgangen av juli, fra 6,1 prosent fram til utgangen av måneden før.
Mindre styrende indikator
Ifølge Handelsbanken har kredittveksten vært en såkalt "laggende", etterslepende, indikator de siste månedene. Den er derfor mindre viktig for å anslå temperaturen i norsk økonomi for tiden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.