I juli kom nyheten om at DNO Internationals Tawke-felt i Kurdistan i Irak er langt større enn tidligere enn antatt, en gigant i internasjonal målestokk.
- Starten på eksporten av olje gjorde at vi fikk opp produksjonen til et nytt nivå. Det ga oss mer informasjon om feltet, sier DNO-sjef Helge Eide til DN.no.
Etter det ble det gjort en tredjepartsvurdering som doblet reservene.
Les mer: <b>DNO bekrefter gigantisk oljefelt i Irak</b>
Stort potensial
Nå vil DNO gjøre nye investeringer i feltet for å øke produksjonen ytterligere, men ikke før det er en stabil pengestrøm på plass.
- Vi ønsker å gjøre mer investeringer knyttet til Tawke fordi vi ser at potensialet er så stort. Planene liggende klare, men vi gør ikke noe ennå, sier Eide.
Selskapet har begynt å motta penger for oljen som er eksportert, noe regnskapet bærer sterkt preg av, men de endelige avtalene er ikke på plass.
- I interimperioden gjenstår det å se at det kommer betaling i henhold til avtalen som er nogenlunde forutsigbar. Så - på lengre sikt - er det uttalt fra begge parter at man forventet at man har ny oljelov og forholdene rundt kontraktene klare innen utgangen av året. Hvis det skjer, og vi og de andre selskapene kan se at kontraktene gjelder og betalingen kommer løpende, så har det avgjørende betydning for om vi fortsetter investeringsprogrammet, forklarer Eide.
På den annen side er selskapet i en bedre situasjon enn på lenge - også uten investeringer.
- Vi har ingen investeringer vi må gjøre. Det forpliktelsesprogrammet vi har er de brønnene vi nå borer nå. Vi kan produsere 70.000 fat per dag lenge, og hvis vi får betalt så er jo det helt ok, sier Eide.
Tro på fusjon
Eide mener RAK og DNO skal klare å bli enige om fusjonen, til tross for at DNOs verdier stadig endres.
DNO skal ha prospektet for fusjonen klart om en måned, og en ekstraordinær generalforsamling en måned etter det. Alle spørsmål bli besvart i prospektet, svarte DNO-ledelsen flere ganger under spørsmålsrunden i etterkant av dagens resultatpresentasjon. Nå gjøres det en grundig, uavhengig gjennomgang av begge selskapene.
Et av kravene i fusjonen er at aksjekursen skal ligge mellom 8,25 og 10 kroner. I dag handles DNO for i underkant av 5,50.
- Er det et absolutt krav?
- Når man inngår en sånn intensjonsavtale, så er ikke det noe som er fastlåst, men den rammen er man blitt enige om, og hvis prosessen viser at man faller utenfor så er det fullt mulig for selskapene å gå inn å diskutere det, sier Eide.
- Industriell logikk
Da reservedoblingen ble kjent var det flere som mente at det gjorde fusjon med RAK mindre attraktivt for DNO. Eide minner om at doblingen av reservene var signalisert til markedet gjennom en foreløpig melding om "over 500 millioner fat", allerede før intensjonsavtalen for fusjonen ble skrevet.
- Rammen for fusjonen er en ganske vid. Ut fra de vurderingene vi gjorde, mente begge selskaper at det var fornuftig. Hva utfallet blir det får vi se. Om det ikke går innenfor rammen må vi diskutere det.
- Det er en veldig sterk industriell logikk i det vi gjør, så får vi se om vi kan klare å få en transaksjon innenfor rammen
RAK har oljeutvinning og lisenser i Tunisia, Oman og De forente Arabiske Emirater. DNO har lenge hatt som uttalt strategi å utvide virksomheten i Midtøsten og Nord-Afrika. Samtidig ser det etter nye muligheter i Jemen, der produksjonen er fallende.
Les også: Rak fester grepet om DNO
<b>DNO bekrefter gigantisk oljefelt i Irak</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.