Finansminister Siv Jensen (Frp) kom igår med sitt svar om egenkapitalkrav ved boligkjøp.
– Vi mener at vi med dette er tydelige og presise og at vi imøtekommer den utfordringen som har vært en stund, særlig knyttet til førstegangsetablererne, sier Jensen.
Før valget gikk Fremskrittspartiet inn for å fjerne kravet om at låntagere skal ha minst 15 prosent egenkapital når de låner til bolig. Regjeringskollega Høyre gikk inn for å senke kravet til ti prosent. Det er Finanstilsynet, som i sine «retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis for lån til boligformål» fastsetter 15-prosentkravet som en hovedregel.
I brevet Jensen sendte til Finanstilsynet igår, opprettholder hun 15-prosentkravet. Hun presiserer imidlertid at det kan være forsvarlig å gå ned mot ti prosent dersom låntager har tilfredsstillende betjeningsevne, har bevist spareadferd og for eksempel har bundet renten.
– Dette er en presisering overfor tilsynet. Når finansministeren gjør det vil det være ganske oppsiktsvekkende hvis det ikke ble fulgt, sier Jensen.
Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen oppfatter imidlertid ikke brevet som noen instruksjon om endring og han holder fast ved dagens regler for boliglån.
«Retningslinjene består»
– Vi oppfatter ikke at Finansdepartementet instruerer Finanstilsynet til å endre retningslinjene, sier Baltzersen.
Han ser heller ikke for seg at fleksibiliteten i retningslinjene skal endres.
– Retningslinjene består og de gir fleksibilitet, sier han.
– I brevet skriver Finansdepartementet at det kan være forsvarlig med egenkapitalgrad ned mot ti prosent dersom låntager har tilfredsstillende betjeningsevne, har bevist spareadferd og for eksempel har bundet renten. Er dette nytt sammenlignet med dagens praktisering?
– I dag er det slik at en stor del av låntagerne har en belåningsgrad over 85 prosent. Omtrent hvert fjerde nye lån til kjøp av bolig ble gitt med belåningsgrad over 85 prosent. Det viser at det er en fleksibilitet som benyttes. Den fleksibiliteten vil bli praktisert i fremtiden også, sier Baltzersen.
Ikke helt fornøyd
I forrige uke sendte han brev til Jensen der han redegjør for hvordan retningslinjene praktiseres. Her fastslår han at bankene allerede utøver betydelig skjønn når de tolker reglene. Han viser blant annet til tilsynets siste boliglånsundersøkelse, som avdekker at hvert tredje lån til låntagere under 35 år blir gitt med mindre enn 15 prosent egenkapital.
Jensen er likevel ikke helt fornøyd.
– Dette handler om å gjøre en tydelig presisering i lovverket der forholdene ligger til rette for at flere låntagere skal få lån. Det har vært svakheten i regelverket at det ikke har vært tilstrekkelig tydelig at det er betalingsevnen som skal være utslagsgivende for om du får lån eller ikke, sier Jensen.
– Baltzersen sier at han ikke oppfatter dette som noen instruksjon om endringer?
– Det er ingen grunn til å gi noen instruksjon utover det som følger av brevet og de presiseringene som ligger der. Jeg presiserer hvordan retningslinjene skal praktiseres og tolkes, og jeg peker på behovet for utvidet fleksibilitet, en generell fleksibilitet som må praktiseres av alle bankene. Jeg peker på innrammingen rundt tiprosentkravet og at tilsynet må følge dette opp overfor bankene. Jeg forventer at tilsynet gjør det.
– Er dette et budskap til bankene eller Finanstilsynet?
– Begge deler. Jeg opplever at bankene oppfatter dette som et positivt signal.
Les også:
Jonas Gahr Støre: - Nyttig at det nå er avklart at finansministeren frafaller løftet hun gav i valgkampen
DNB-sjefen: - 10 % i egenkapital kan være mer enn nok
- Lettere for førstegangsetablerere å kjøpe bolig
anne.haug@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.