Tiltalen gjelder sluttkursmanipulasjon på Oslo Børs.

Sluttkursmanipulasjon kan beskrives som kjøp eller salg på slutten av handelsdagen med det formål å flytte kursen til et kunstig nivå, skriver Økokrim i en pressemelding.

Første gang
- Dette er første gang noen blir tiltalt for sluttkursmanipulasjon i Norge, sier førstestatsadvokat Hedvig Moe til DN.no.

Det er seks års strafferamme for markedsmanipulasjon.

Forvalteren var ansatt for å forvalte fondet Pretorian hos Sector Asset Management. Ingen andre er imidlertid tiltalt. Han skal ha gitt tre meglere i ulike meglerhus ordre om å selge tilsammen 170.000 aksjer i Findexa med limit 21 kroner, mens kursen lå adskillig høyere.

Sluttkursen på 21,80 ble senere underkjent av Oslo Børs, og satt til 23,60 kroner.

Viktig for Børsen
- Slike reaksjoner fra Økokrim er noe av det viktigste for vår del som er satt til å passe på dette markedet. Det er veldig bra at den jobben vi gjør får resultater - at sakene går videre i verdipapirkjeden fra Oslo Børs, Kredittilsynet og Økokrim. Det viser at samarbeidet fungererer. Hvis det er sånn at tiltalen medfører riktighet og vedkommende blir dømt ser markedet at det nytter, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til DN.no.

Han viser til at for ti år siden kunne man slippe unna med nesten hva som helst av slike krumspring på den norske børsen.

- Vi slet mer med det tidligere. Da var det ofte slik ved kvartalsavslutninger. Nå ser markedet at vi følger veldig godt med, sier Olsen.

Underkjent
Sluttkurser er viktige fordi de blir brukt for å beregne noterte selskapers markedsverdi. Sluttkursene påvirker blant annet verdipapirfonds verdier og resultat.

Den tidligere fondsforsvalteren er tiltalt for å ha manipulert sluttkursen i det børsnoterte selskapet Findexa Ltd siste børsdag i 2004 ved salg av Findexa-aksjer i sluttauksjonen til en pris som lå vesentlig under markedskurs. Den lave sluttkursen som var resultatet av salgene ble senere underkjent av Oslo Børs, ifølge Økokrim.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.