Fallet på Shanghai-indeksen i Kina stoppet opp i natt. Kursene har svingt fra opp 1,5 prosent til moderat nedgang og ligger an til en flat avslutning i dag, torsdag, opp 0,3 prosent klokken 08:15 norsk tid. Dermed kan markedet få igjen pusten etter de siste dagers bratte fall.
Resten av asiamarkedet fikk en opptur i natt, der Nikkei-indeksen i Japan steg nesten tre prosent.
Mens kinesiske myndigheter tidligere har trådt til med "nødhjelp" ved markedsuroligheter, har de vært uvanlig tilbakeholdne denne gangen.
I de nesten 35 år som har gått siden Kina begynte å åpne grensene til omverdenen, har myndighetene alltid trådt til med støtte når eksperimentene har ført til markedsuro, skriver Dagens Næringsliv.
Bankene har blitt tilført kapital en rekke ganger og de har tilført finansmarkedet likviditet. Nå er det stopp.
Kinesiske selskaper rammes hardt av den pågående likviditetskrisen. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt med 15 prosent den siste måneden. Selv børsnoterte selskaper har store problemer med å få tilgang til finansiering fra den regulerte finanssektoren.
Stor usikkerhet
Heller ikke børsen fungerer. Det har nesten ikke vært nye børsnoteringer på flere år og ventelisten er lang. Utenlandske investorer har ikke tilgang til markedet på like vilkår som kinesiske investorer. I juni har kinesiske investorer rømt fra børsen.
– Systemet som eksisterer for nye børsnoteringer og emisjoner er nøkkelen til problemet, sier porteføljeforvalter Eddie Chow hos Templeton Emerging Markets Group til Wall Street Journal.
Forvaltningsselskapet Aberdeen anbefaler investorer om å holde seg langt unna det kinesiske aksjemarkedet.
– Det er vanskelig å vite hva som foregår i den kinesiske økonomien eller med bankene. Hvordan er det mulig å investere der uten å vite dette, spør direktør Peter Elston i et intervju med CNBC Asia.
Skeptisk til Kina
Goldman Sachs er skeptisk til den kinesiske vekstmodellen og utsiktene for både den økonomiske veksten og kursutviklingen for selskaper notert ved Shanghai-børsen.
«Vi ser få positive katalysatorer på kort sikt som skal til for en bærekraftig eller meningsfull børsoppgang», skriver Goldman Sachs i en ny rapport.
Økonomer hos den amerikanske finansinstitusjonen etterlyser klare meldinger fra myndighetene på hva slags reformer de prøver å gjennomføre og hensikten med disse. De tror ikke dette blir klart før et viktig møte avholdes i oktober.
Les også:
<b>Ringholm: Frykter Kina mer enn gjeldskrisen i Europa</b>
<b>Dr. Doom spår ny børsslakt </b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.