Statsminister Jens Stoltenberg brukte igår en god del av sin tale under landsmøtet i Arbeiderpartiet til å snakke om hva Norge har i vente hvis opposisjonen vinner valget.

Det var like greit.

Nye begredelige meningsmålinger møtte landsmøtedelegatene. Valgforskerne mener det trengs et politisk jordskjelv for å unngå et regjeringsskifte til høsten.

Det mest interessante er å gjøre som statsministeren, å fundere på hvordan en ny regjering vil bruke makten

Riktignok sa Stoltenberg igår at en tredje valgseier er mulig, og at en Ap-opptur er å vente. Slikt må en statsminister si. Vi kan anta at han de nærmeste månedene gradvis vil justere budskapet, og spå at opphentingen kommer når valgkampen begynner/i valgkampinnspurten/at svært mange først bestemmer seg på valgdagen. Dagen derpå vil Stoltenberg forklare at det slett ikke var overraskende med et skifte, gitt at de rødgrønne har sittet åtte år med makten.

Det mest interessante er derfor å gjøre som statsministeren, å fundere på hvordan en ny regjering vil bruke makten.

Mye kommer til å avgjøres av hvor vippepunktet havner. Det er forskjell på et blå-blått og blå-grønn-gult styre. Men mye vil også avhenge av politisk talent, kreativitet og styringsevne.

Høyre har vunnet mye på meningsmålingene ved å love lite og å legge den politiske kursen inn mot sentrum. Det er uprøvet som styringsstrategi.

Høyre-styret på 1980-tallet blir husket for noen markante politiske grep, som ga kveldsåpne butikker og mangfold i eteren. Dagens Høyre-ledelse lover ny kurs for skole, samferdsel og helse, men alt dette er tunge skip å snu. Mens resultatene tar tid, vil klagene og forventningene til ansvarlige statsråder komme umiddelbart og høylytt.

En synlig og rask reform kunne vært et tiltak som Venstre-forslaget om å tillate salg av vin i dagligvarebutikkene, men Høyre-forsiktigheten ser ut til å stanse forslaget.

For mye forsiktighet kan likevel fort bli en farlig strategi. Symbolsakene, de som folk merker i hverdagen, er nødvendige for å vinne makt, men mest for å holde på den.

Igår snakket Stoltenberg. Om to uker er det Erna Solbergs tur, når Høyre holder sitt landsmøte. Solbergs største utfordring er neppe å vinne valget i september. Den blir å finne den politiske formelen som fører til gjenvalg i 2017.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.