For ett år siden sørget den irske regjeringen for å gjennomføre omfattende kutt i offentlige ansattes lønninger og andre utgifter. Da ga den også uttrykk for at det verste var over.
Men det var det ikke. Nå er det klart for et enda verre krisebudsjett, samtidig som ingen vet om regjeringen vil overleve de neste ukene.
- Folk er preget av forvirring og utrygghet. Og alt dette skjer i en situasjon som allerede var preget av masse usikkerhet, sier statsviteren Elaine Byrne ved Trinity College i Dublin til NTB.
- Hva skjer?
Byrne er blant de mange som opplever Irlands situasjon som absurd og uforståelig. Det gjør også Thomas Molloy i avisen Irish Independent.
«Vet dere hva? Jeg holder ikke ut lenger. Hva i helvete skjer?» skriver Molloy i en kommentar tirsdag.
Da hadde en viss lettelse over at Irland skulle motta det mange oppfatter som «krisehjelp» fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF), blitt avløst av politisk opprør i nasjonalforsamlingen. Samtidig viste markedene tydelige tegn på at investorene slett ikke har tillit til at den økonomiske situasjonen vil roe seg - verken i Irland eller resten av eurosonen.
Fra Brussel kommer det nå skarpe advarsler om at Irland må få skikk på den politiske situasjonen.
- Fra vårt perspektiv er det veldig viktig at regjeringen er i stand til å representere Irland i samtalene. Det vil bli meget ubehagelig hvis det ikke er noen å snakke med. Det vil være meget uansvarlig, sier en høytstående EU-kilde til avisen Irish Times.
- Skamfulle
Ifølge Elaine Byrne er folk i Irland både sjokkerte og sinte, mest av alt på regjeringen.
- Folk opplever nesten krisepakken som en lettelse. Det viser bare hvor liten tillit de har til regjeringen. Jeg tror ikke folk skjønner hva dette betyr. At noen utenfra kommer inn og bestemmer hva vi skal gjøre, sier Byrne.
Hun tror samtidig en del irer føler et personlig ansvar for det som har skjedd. Under den økonomiske oppturen tok de opp lån, investerte og forsøkte å tjene raske penger. Nå er de skamfulle over å ha deltatt i det de ser tilbake på som en grådighetskultur, som ikke hører hjemme i det tradisjonelt fattige Irland.
- Her om dagen da jeg underviste på universitetet, lo vi av at leien i Dublins mest populære handlegate, Grafton Street, har vært omtrent like høy som i Madison Square i New York, forteller hun.
Ny generasjon
- Folk vet ikke hvordan de skal få utløp for det de føler. Det er en slags aksept av at ting går dårlig uten at de kan gjøre noe. Den generasjonen som vanligvis skulle gått ut og protestert, har enten høy gjeld selv eller så flytter de fra landet, sier statsviteren.
Hun mener likevel at Irland vil reise seg igjen.
- Jeg tror vi vil klare det. Vi er kreative. Det irske folket har kjempet mye. Valget blir bra, det vil bringe fram en ny generasjon politikere. Vi har også en av de yngste befolkningene i Europa med masse potensial, sier Elaine Byrne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.