Politiske vedtak er ikke like lette å fatte som det avgjørelser i næringslivet kan være. Amerikanske investorer har fått politikkens realiteter rett i trynet denne uken.
Investorene tok helg forrige uke oppløftet av regjeringens forslag til kriseplan, men hele denne uken har de gått på tå hev og ventet på avkl#229 etter Kongressens behandling av planen.
En avgjørelse derfra har imidlertid latt vente på seg, og da markedene tok helg denne uken var det fortsatt usikkert hvordan kriseplanen blir.
Les: Dette krangler de om
Ifølge Reuters skal en talsperson fra Det hvite hus ha hintet om at avtalen kan være i boks innen mandag.
Fredag har markedsbildet vært blandet på grunn av fortsatt forvirring og usikkerhet omkring planens status.
Ved stengetid stod nøkkelindeksene slik:
Industriindeksen Dow Jones opp 1,13 prosent til 11,146.39 poeng
Teknologiindeksen Nasdaq ned 0,15 prosent til 2,183.34 poeng
Samleindeksen S&P 500 opp 0,33 prosent til 1,213.12 poeng
Markedene endte i gledesrus torsdag etter at signaler fra Kongressen tydet på at den økonomiske krisepakken snart var i havn.
Les mer: Gledeshopp på USA-børsene
Bush til unnsetning
Fredagen startet i rødt på USA-børsene, og de holdt seg i minus til over lunsjtid.
Da kom president George W. Bush igjen markedene til unnsetning, og bidro til å løfte Dow Jones over på plussiden.
Les mer: Markedene hører på presidenten
De to andre nøkkelindeksene hevet seg også, men klarte ikke ta steget over på plussiden.
Dow fikk ifølge CNN.Money hjelp av et bredt utvalg bank- og forbruksaksjer, blant annet Bank of America, JP Morgan Chase, Caterpillar, Home Depot og Microsoft.
Nasdaq ble preget av blant annet et kraftig fall i Research in Motion- aksjen, etter at selskapet sendte ut et negativt resultatvarsel.
Ikke tillit til det politiske systemet
- Markedene er tydelig i ventemodus nå, sa Hugh Johnson, styreleder ved Johnson Illington Advisors til Marketwatch fredag ettermiddag.
Han pekte på det som har blitt svært tydelig denne uken - til tross for at både presidenten, sentralbanksjefen og finansministeren har oppfordret til rask behandling av planen, kan ikke politisk tautrekking nødvendigvis raskes på. Det liker ikke markedene.
- Hvis det er noe som har mistet tillit så er det ikke utlånsinstitusjonene, det er det politiske systemet, sa Johson.
- Vi løser denne oppgaven
En ting er det i alle fall rimelig enighet om. Det skal komme en plan.
Dow Jones hentet seg opp rundt ett prosentpoeng på en halv time etter at Bush igjen understreket at det er enighet om å få en plan på plass.
- Det er uenighet om enkelte deler av planen, men det er ingen uenighet om at noe må gjøres, sa Bush.
Han møtte verdenspressen tidligere fredag for å garantere at det kom en pakke.
<b>Les mer: - Slapp av vi blir enige</b>
Bush gjentok at det haster med å få på plass redningsplanen.
Han la til at dette er en oppgave republikanere og demokrater skal løse sammen.
– Vi skal få en pakke gjennom. Vi skal løse denne oppgaven, forsikret Bush.
På randen av stupet
Samtidig som det nå fra politisk hold jobbes med en krisepakke, kommer det stadig flere eksempler på at finanskrisen på ingen måte er over.
Fredag kom meldingen om at USAs største sparebank, Washington Mutual, må kaste inn håndkleet. Banken WaMu, som har sitt hovedkontor i Seattle, røk over ende etter at nervøse kunder den siste uken tok ut over 90 milliarder kroner fra sine sparekonti.
Som følge av dette ble bankens kredittrating nedgradert til "elendig". Amerikanske myndigheter forsto dermed at banken sto på randen av stupet og valgte å gripe inn.
Les også: Tidenes bank-fiasko i USA
- Washington Mutual viste at en av de store kan gå ad undas. Dersom du ser etter hvem andre av topp 10 som er under press, så peker Wachovia seg ut, sa Stan Smith, professor ved the University of Central Florida i Orlando og ekspert på bank, til Bloomberg.
WaMU var ned over 90 prosent ved stengetid, mens Wachovia var ned over 37 prosent.
Restene av WaMU plukkes opp av bankgiganten JP Morgan Chase & Co, som nylig ble omdannet til bankholdingsselskap. JP Morgan-aksjen er opp nær ni prosent ved stengetid fredag.
Begredelige makrotall
Svært lite oppløftende makrotall før børsåpning bidro til å tynge indeksene allerede før handelen åpnet.
Endelige tall for veksten i USAs brutto nasjonalprodukt (BNP) kom inn svakere enn ventet for andre kvartal. Veksten revideres ned fra 3,3 prosent til 2,8 prosent, mens det på forhånd var ventet en liten oppjustering til 3,4 prosent.
Les også: Kraftig kutt i USA-veksten
Revisjonen kommer som følge av lavere forbruk fra både forbrukerne og bedriftene, ifølge Marketwatch.com.
Samtidig med BNP-tallene kom også kjerne PCE, som viste en oppgang på 2,2 prosent mot forventningen på 2,1 prosent. Tallet, som er et velbrukt mål på inflasjonen, viser at det fortsatt er press på prisene. Det taler mot ytterligere rentekutt fra den amerikanske sentralbanken.
Oljeprisen fortsatte å falle fredag. Ved stengetid ble USA-oljen, WTI med levering i november, handlet til 106,89 dollar, ned 1,13 dollar fatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.