Den britiske fotballklubben Manchester United offentliggjorde tirsdag at den kjøper den franske fotballspilleren Paul Pogba (23) for tidenes høyeste overgangssum.
Ifølge en rekke internasjonale medier og informasjon fra klubbene selv betaler Manchester United den italienske storklubben Juventus omtrent en milliard kroner for overgangen, og spilleren har signert en femårskontrakt med samlet lønn på over en milliard kroner. Medregnet potensielle overgangsklausuler og bonus betalt til spillerens agent utgjør kostnaden til sammen opp mot 2,7 milliarder kroner over fem år.
LES OGSÅ: Nå begynner TV 2s milliardkamp
Dersom klubbens omsetning holder seg stabil de neste fem årene vil den samlede investeringen i Pogba utgjøre omtrent elleve prosent av klubbens totale omsetning i perioden. Overgangssummen alene vil utgjøre omtrent 20 prosent av klubbens årlige omsetning i 2016, anslått å ligge opp mot fem milliarder kroner.
Magasinet Forbes anslo klubbens fortjeneste i sesongen som endte i 2015 til omtrent 1,3 milliarder kroner, som gjør klubben til verdens mest lønnsomme.
Skepsis til pengebruk
En rekke fotballprofiler har uttrykt skepsis til summene som er på spill, særlig ettersom spilleren forlot Manchester United for en symbolsk sum for fire år siden.
- Jeg mener at han ikke er verdt 100 millioner pund. Pogba er ikke i nærheten av å være verdt så mye penger, sa den tidligere Manchester United-spilleren Paul Scholes, som har legendestatus i klubben, til fotballnettstedet Sport Witness i juli da Pogba var ryktet til klubben.
Men om man ser på økonomien bak avtalen kan tallene fortelle en annen historie.
Målt i forhold til omsetning er ikke Pogba tidenes dyreste spiller. Ut fra tallene presentert i rådgivningsselskapet Deloittes årlige «Football Money League»-rapporter er 16 spillere kjøpt for en større andel av kjøpeklubbens omsetning (se faktaboks).
Markedsføringsmaskin
Fotball er en av verdens mest populære idretter, med stadig økende interesse over hele verden. Det gjør at de beste og mest populære klubbene er blitt globale selskaper med årlige milliardinntekter. Å signere verdenskjente profiler bidrar til dette.
Pogba er anslått å være verdens mest markedsførbare fotballspiller av sportsmagasinet Sportspro. Det gjør at draktsalg og andre kommersielle aktiviteter knyttet til spilleren vil kunne generere et inntektshopp for klubben.
Pogba er allerede en av sportsleverandøren Adidas' frontfigurer samtidig som selskapet i dag sponser Manchester United med 8,3 milliarder kroner over en tiårsperiode, blant annet for rettighetene til å selge klubbens drakter.
Ifølge Manchester Uniteds egne tall solgte klubben drakter og andre produkter for over 300 millioner kroner i 2015, og regner med at dette vil være klubbens raskest voksende inntektskilde fremover.
Klubben har over 70 kommersielle partnere verden over, er en av klubbene i verden med størst følgerskare på sosiale medier.
- Ikke for dyr
I tillegg til draktsalg og sponsorinntekter får storklubbene i verden en betydelig andel av inntektene sine fra TV-rettigheter.
Den engelske toppdivisjonen Premier League signerte nylig en rekordstor avtale om TV-rettigheter som gir ligaen over 55 milliarder kroner etter dagens kurs.
Det fører til stadig økende inntekter for engelske klubber. Manchester United er allerede en av verdens rikeste og mest kjente klubber, på tross av at klubben ikke har kjempet i toppen av den engelske toppserien siden 2013.
- At en del av de pengene faktisk brukes til å forsterke det viktigste produktet, spillerstallen, er bare godt for en supporter, sier sjefredaktør Dag Langerød i Manchester Uniteds skandinaviske supporterklubb til DN om overgangen.
- Det er selvsagt surt å måtte betale så mye for noe man hadde, men sånn er det. Følelsen nå er at Pogba ikke er for dyr, sier han.
Milliardverdier
På børsen i New York er klubben verdsatt til 2,7 milliarder dollar, omtrent 23 milliarder kroner. Revisjons- og rådgivningsselskapet KPMG har verdsatt Manchester Uniteds driftsverdi, såkalt enterprise value, til 2,9 milliarder euro. Det tilsvarer 27,4 milliarder kroner, og er det høyeste i verden sammen med den spanske storklubben Real Madrid.
I sin analyse av verdens største fotballklubber, kalt «Football Clubs’ Valuation: The European Elite», konkluderer selskapet med at klubben leverer «stabilt positiv finansiell utvikling» på tross av dårlige sportslige resultater.
- Kanskje overraskende for de fleste deler Real Madrid topplasseringen med Manchester United. Til tross for begrenset suksess på banen fortsetter klubben å oppleve stor suksess utenfor fotballbanen, heter det i rapporten.
Det gjør at selv uten et potensielt inntektshopp og selv om sportslig suksess uteblir de neste årene som følge av Pogbas inntog i klubben ligger Manchester United an til å tjene inn kostnadene på de fem årene kontrakten løper.
Les mer om fotballøkonomi på DN.no:
- Brexit har gjort han minst 350 millioner kroner dyrere
- Gigantselskaper i kulissene bak Kinas fotballrevolusjon
- Når disse to møtes vil vinneren innkassere minst to milliarder
- Her er hedgefondet som har dratt inn en halv milliard på fotballoverganger
- Høyt spill i bakrommet (DN+)
Anbefalt fra DNtv: Bli med på Sunnivas ferd gjennom ett av verdens hardeste triatlon
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.