Mens Europa brenner, har Statoil prikket inn et kalasår av de sjeldne:
Selskapet har gjørt det største oljefunnet i verden i år, norgeshistoriens største oppkjøp i utlandet og trolig skapt tidenes største overskudd - nesten et kvart statsbudsjett.
– Jeg legger ikke skjul på at det har vært et morsomt år, sier Lund til Dagens Næringsliv.
Lærlingtiden er over
Klemt inne mellom utstillingene til Perus oljeselskap og et svensk strømselskap på den store oljekonferansen i Qatar denne uken, sitter Helge Lund i en liten hvit skinnsofa.
Han mener Statoil er blitt langt viktigere i verden enn selskapets beskjedne stand skulle tilsi.
– I 2011 gikk vi fra å være læregutt til å bli en internasjonal leder, sier Lund.
Å være ansvarlig for driften av oljefelt – et såkalt operatørskap – er selve adelsmerket i bransjen. I 2011 fikk Statoil flere av dem.
Foruten kjøpet av Hydros oljedivisjon i 2007, må man etter Lunds mening tre tiår tilbake i tid for å finne viktigere utviklingstrekk i Statoils historie.
– Dette minner om 1980-tallet, da Statoil gikk fra å være læregutt på norsk sokkel til å ta operatørskap selv. Dette tiåret vil vi gjøre det samme utenfor Norge, sier han.
Vil trosse krise
De nye operatørskapene skal bidra til å doble oljestrømmen fra utlandet. Målet er å produsere totalt 2,5 millioner fat olje årlig innen 2020.
– Ifjor produserte vi null fat olje som internasjonal operatør. Nå produserer vi nesten en halv million fat fra egenopererte felt i utlandet. Det neste tiåret skal vi doble produksjonen fra dagens nivå. Det er en formidabel industriell utvikling. I det perspektivet er 2011 et veldig viktig år, sier Lund.
Den voldsomme satsingen skal skje idet verden står på randen av en ny finanskrise.
Statoil skal investere for over 90 milliarder kroner i 2012. Letekostnader kommer i tillegg.
– Jeg sier ikke at vi skal forsere planene, men beholde dem også når situasjonen er betydelig dårligere enn i dag. Det er viktig at oljeselskaper klarer å stå gjennom sykluser. Det skal investorer i Statoil kunne forvente av oss, sier Lund.
– Du vil med andre ord trosse finanskrise og lav oljepris?
– Ja, men det sier seg selv at vi ikke kan gjøre det i veldig mange år, men vi er meget godt forberedt. Vi kan tåle flere år med svakere olje- og gasspriser og likevel opprettholde retningen i våre investeringer, sier Lund.
Les også:
Statoil lykkes med Brigham-oppkjøp
- Tidligere var også olje offshore ukonvensjonelt
- Vi må utvikle 80 nye felt
Statoil dobler størrelsen på Aldous-funnet
Statoil med milliardsalg på norsk sokkel
Statoil inngår salgsavtale til 119 milliarder kroner
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.