- Jeg synes at hva som måtte være innad i familien er ganske uinteressant, sier Trond Mohn om konflikten med sønnen til DN.
Torsdag ble det kjent at prosessen han innledet ifjor sommer nå er sluttført. Fra og med i dag er pumpeprodusenten Frank Mohn på svenske hender, mens 13 milliarder kroner fratrukket noe gjeld tikker inn på konto.
Raste mot faren
Salget av den vestlandske hjørnesteinsbedriften skapte furore i byen mellom de syv fjell da det ble annonsert i forrige måned, og da det ble kjent at hovedaksjonær Trond Mohn (71) ikke hadde informert sønnen og medaksjonær Frederik W. Mohn (37) om salgsprosesessen.
Det åpenbarte også en bitter strid mellom far og sønn, som forut for salget ikke hadde snakket med hverandre på flere måneder, ifølge far Mohn.
Bakgrunn: Trond Mohn: - Det har vært jævlig mye skriverier
- Han (Trond Mohn) har feighetens nådegave. Han har ikke klart å videreformidle familiebedriften som hans far grunnla i 1938. Nå må han ta konsekvensene av det. Det er en skam, sa Frederik Mohn til DN da salget ble kjent.
Visste sønnen var imot
Mens Frederik har vært en pådriver for en omorganisering av konsernet, satt også denne prosessen ham sjakk matt. Faren slo seg sammen med søsteren Marit Mohn som med over to-tredjedels flertall angivelig sto fritt til å selge kjernevirksomheten, som under omorganiseringen var blitt omgjort til et datterselskap. Det fikk Frederik Mohn til å rase, som kalte salgsbeløpet for "judaspenger".
Bakgrunn: Trond Mohns sønn: - Skam deg! og Slik kan han ha spent ben på seg selv
Trond Mohn la ikke skjul på at prosessen med svenskene var pågående da omorganiseringen fant sted. Han visste også at sønnen ville være imot et salg. Likefullt fant han det å være til det beste for bedriften. Mohn var tydelig preget av sønnens angrep der han ble intervjuet av lokal TV-media i Bergen.
- Jeg tror alle skjønner at jeg synes dette er fryktelig leit, og at dette ikke er noe jeg vil snakke om, sa Trond Mohn til BA på tidspunktet.
Taus
Frederik Mohn mente Trond og Marit Mohn hadde ført ham bak lyset og omgått en forkjøpsrett ved å selge ut kjernevirksomheten. Han truet med rettssak og knyttet til seg den erfarne skrankeadvokaten Dag Steinfeld og aksjonærrettighetsspesialisten Filip Truyen. Siden har det vært stille.
Trond Mohn ønsker i dag ikke å si hvorvidt alle aksjonærene, inkludert sønnen Frederik, nå stiller seg bak salget.
- Det har jeg ikke noen kommentarer til. Jeg synes at hva som måtte være innad i familien er ganske uinteressant når det gjelder fremtiden for Frank Mohn as som et Alfa Laval-selskap, sier han til DN.
- Ingen formelle forsøk
Trond Mohn-rådgiver Ivan Alver i Saga Corporate Finance bekrefter imidlertid overfor DN torsdag at Frederik Mohn ikke har stukket kjepper i hjulene sålangt. Han understreker dog at han ikke har innsyn i dialogen mellom far og sønn.
- Det har ikke vært noen formelle forsøk på å stoppe transaksjonen, sier Alver til DN.
I en pressemelding sier Alfa Laval-sjef Lars Renström han gleder seg over å kunne ønske ansatte og kunder velkommen i konsernet. Han er i dag i Bergen der han sammen med Trond Mohn tar virksomheten nærmere i øyesyn.
- Vi har vært og besøkt anleggene og jeg tror de er godt fornøyd med det de finner. Dette er et kjempebra selskap, sier Mohn.
DN har ikke lykkes med å få kontakt med Frederik Mohn sålangt torsdag.
Les mer:
Trond Mohns sønn: - Skam deg!
- Dette er fryktelig leit
Slik kan Frederik Mohn stoppe salget
Har tjent milliarder på sin lojalitet til Trond Mohn
Slik kan han ha spent ben på seg selv
Avviser at sønnen har forkjøpsrett
Dette vil svenskene med Frank Mohn
Nekter sønnen innsyn
Les også:
Nå er Frank Mohn-salget i boks
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.