- Vi er litt vemodige, men jeg tror at på sikt er alle enige om at dette er en god løsning, sa styreleder Trond Mohn da pressekonferansen startet hos Framo i Helldalen utenfor Bergen i dag.
Mandag ble det kjent at Mohn-familien i Bergen og styreleder Trond Mohn selger pumpeprodusenten Frank Mohn til det svenske industri- og ingeniørkonsernet Alfa Laval for 13 milliarder kroner kontant.
Hvorfor selger dere nå?
- Det var i høst vi ble kontaktet. Vi er inne i en positiv periode nå, men offshore-virksomhet er veldig syklisk, det kan være det vi ville fått en bedre pris om vi ventet et år eller to, det vet vi ikke. Det har også med egen alder å gjøre.
- Ikke jordomseiling
- Hva skal du bruke pengene på?
- Det blir ikke jordomseiling. Det er ikke ukjent at vi har et godt øye til forskning. Vi har et godt øye til idrett og ungdomsbevegelsen, sier Mohn.
Han hevder høstens restrukturering av eierskapet ikke var motivert av salgsplaner, men at det var knyttet til en rendyrking av kjernevirksomheten. Styrelederen bekrefter også at familien og morselskapet Wimoh blir sittende med eierskapet i Mongstad Base og Frank Mohn Mongstad
Sterke protester
Trond Mohns sønn, Frederik W. Mohn, var alt annet enn fornøyd med at virksomheten kan forsvinne fra familiens hender.
Få timer etter at nyheten ble kjent, varslet Frederik Moh n at investeringsselskapet hans Perestroika vurderer strategiske og finansielle alternativer vedrørende Alfa Lavals bud.
«Perestroika konstaterer at forkjøpsretten til Perestroika ved overgang av aksjer i konsernforholdet ikke er opphevet i forkant av budet. Perestroika vil vurdere å benytte seg av forkjøpsretten. Perestroika vil vurdere alle alternativer, herunder også rettslige skritt for å stoppe budet», heter det i en melding.
Avviser forkjøpsrett
- Hva synes du om protestene fra et nært familiemedlem?
- Det synes vi er leit. Ut over det håper jeg man har forståelse for at det stopper der.
- Stemmer det at han har forkjøpsrett?
- Det stemmer ikke, sier Mohn.
Hadde flertall
Frank Mohn AS' eierselskap Wimoh AS eies av Framo Developments med 47,8 prosent, Frederik W. Mohns investeringsselskap Perestroika med 32,2 prosent, og Trond Mohns søster, Marit Mohn, med 20 prosent.
Perestroika eier også 2,67 prosent av Framo Developments, som øker eierandelen i hovedkonsernet ytterligere. Trond Mohn eier 77,33 prosent av Framo Developments gjennom sitt selskap Meteva AS.
Han sier det var nok å klargjøre saken med søsteren Marit for å få kvalifisert flertall til å fatte beslutningen om salget, som krevde 66,67 prosent støtte.
- Jeg tror Fredrik er en flink investor og ønsker ham lykke til med det, sier Mohn.
- Gøyere å betale ut
Han lettet også litt på sløret om hvordan pengene fra salget skal forvaltes.
- Det må være mye gøyere å betale ut pengene mens man fremdeles lever. Jeg har ikke kontroll over hvor lenge jeg lever, men likevel.
- Vil du fremdeles være med i bedriften?
- Jeg vil fremdeles ha et kontor her.
- Dette var en familiebedrift. Er det vemodig?
Litt vemodig dette, det er hvilken hatt man skal ha på seg, skal man ha bedriftshatten på seg, er dette det beste for Frank Mohn AS.
- Trist at familiebedriftene i Bergen selges ut?
- Dette med Bergen, børsen er internasjonal. Internasjonalt eierskap blir mer og mer utbredt. Så lenge vi har våre ressurser her i Bergen med samme folkene, samme iderikdom og arbeidsinnsats, er eierskapet underordnet.
Hva ville din far sagt?
- Jeg tror han ville vært stolt, sier Trond Mohn.
Les også:
Trond Mohns sønn: - Skam deg!
- Det er mange spørsmål
Frank Mohn-konsernet solgt til Sverige for 13 mrd.
Dette vil svenskene med Frank Mohn
Victor Norman: - Betyr veldig mye for Bergen og for Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.