Mandag varslet styreleder og hovedaksjonær Trond Mohn (71) i pumpeprodusenten Frank Mohn AS at han hadde solgt familiebedriften til svenske Alfa Laval for 13 milliarder kroner kontant.
Harde angrep
Det fikk sønnen og nest største aksjonær, Frederik W. Mohn (37), til å se rødt ettersom han trodde et generasjonsskifte var forestående. Han var selv ikke informert om salgsprosessen. Han ba faren skamme seg.
- Han skal vel gi pengene til Bergen by. Jeg oppfordrer folk til å ikke ta imot disse judaspengene, sa Frederik Mohn til DN.
Vil kjempe
I dag gjentar han at han føler seg ført bak lyset, men erkjenner at uttalelsene skjedde i et ukontrollert øyeblikk.
- Kommentarene jeg da kom med, var sagt i affekt. Men jeg står ved at jeg skal kjempe for at familiebedriften skal forbli på våre hender. Vi vurderer nå alle muligheter for å forfølge dette rettslig, sier Frederik Mohn til Sysla.no tirsdag.
Der erkjenner han også at han ikke er uten skyld i konflikten med faren, men han trodde aldri det ville gå så langt at bedriften ble solgt uten hans kjennskap. Meldingen kom som et sjokk på ham lørdag.
- Jeg ble rasende. Jeg reagerte med sinne og skuffelse. Jeg var totalt i kjelleren, men etter at sinnet hadde lagt seg konkluderte jeg med at det ikke kunne stemme. Jeg trodde at jeg hadde en forkjøpsrett, og at dette var et forhandlingsutspill fra min far, sier Frederik Mohn til Sysla.
Sønnens idé
Frederik hevdet også overfor DN mandag at han hadde forkjøpsrett, mens faren avviste dette blankt. Nå kan det vise seg at Frederik Mohn har spent ben på seg selv.
Les også: Frederik Mohn vil stoppe salget og Avviser at sønnen har forkjøpsrett
I forbindelse med at konsernet ble skilt i tre i november ifjor, Framo Core, Framo Finans og Framo Investering, som faren bekrefter var Frederiks Mohn idé, ble også eierskapet til døtrene lagt til Wimoh As, tidligere Frank Mohn As.
I et forsøk på å få bedre oversikt og økonomisk styring av de ulike virksomhetene, ble dermed hovedvirksomheten omgjort til et datterselskap.
Spørsmålet blir hvordan vedtektene i Wimoh As skal tolkes, der det fremkommer at «aksjeeierne har forkjøpsrett til å overta aksjer som har skiftet eier».
Men det er hverken aksjene til Trond eller Marit Mohn i Wimoh som selges, men aksjene i Wimoh-datterselskapet Core der kjernevirksomheten for produksjon av oljepumper, det gamle Frank Mohn, ligger.
Ikke part
I avtalen som ble offentliggjort mandag fremkommer det også at selger av er nettopp Wimoh As. Der kontrollerer Trond Mohn 47,8 prosent, mens søsteren Marit Mohn Westlake, eier 20 prosent. Samtidig er ikke Frederik Mohn representert i Wimohs styre.
Les også: Frank Mohn-konsernet solgt til Sverige for 13 mrd.
Wimohs finansielle rådgiver Ivan Alver i Saga Corporate Finance presiserer også for DN tirsdag at forkjøpsretten ikke utløses der Wimohs selger aksjene i et datterselskap.
"Det er en beslutning som hører under styret i Wimoh", skriver han i en melding.
Trond Mohn uttalte så også mandag at det var nok å klargjøre saken med søsteren Marit for å få kvalifisert flertall til å fatte beslutningen om salget, som krevde 66,67 prosent støtte.
- Jeg tror Fredrik er en flink investor og ønsker ham lykke til med det, sa Mohn.
- Vi er lurt
Frederik Mohns advokat, Tom A. Torkildsen, uttaler til DN tirsdag han på generalforsamlingen i Wimoh 27. mars i år fikk til svar at dagens styre ville fullføre restruktureringen av selskapet før det ble mulig med styreplass for Frederik Mohn/Perestroika.
- Nå forstår jeg hvorfor. Da ville vi fått vite om salget av Framo Core. Dette viser at vi er blitt ført bak lyset flere ganger. Vi er lurt, sier Torkildsen.
Advokaten mener styret har iverksatt en avvikling av virksomheten og krever at det må behandles på generalforsamling.
- Vi mener at majoriteten av eierne har omgått en forkjøpsrett ved å legge virksomheten i et datterselskap. Vi vil prøve dette rettslig, sier han.
Trond Mohn vil ikke kommentere påstanden om at sønnen har blitt holdt utenfor styret for ikke å hindre salgsplanene.
- Ja, nå er vi nesten i rettssak så det har vi ingen kommentar til. Det der er en prosedering fra den andre siden, sier styrelederen til DN.
Kjøpesummen fra salget vil tilfalle Wimoh AS, som kan velge å dele den ut til eierne. Foruten Frank Mohn As omfatter holdingselskapet Frank Mohn Mongstad, eiendomsinvesteringer, shippinginvesteringer, passive investeringer i selskapet samt finansielle instrumenter og verdipapirer.
Trakk seg
Frederik Mohn var toppsjef i Frank Mohn AS før han brått trakk seg fra stillingen i desember 2012 på bakgrunn av "ulikt syn på strategien for selskapet fremover".
Les også: Trond Mohn: - Det har vært jævlig mye skriverier og Frederik Mohn trekker seg fra familieselskapet
Dette skjedde kort tid etter at Frederik Mohn hadde kommet i Økokrims søkelys for aksjehandler i riggselskapet Songa Offshore, der han fortsatt er hovedaksjonær. Forholdet ble senere henlagt, mens Songa Offshore i dag tirsdag har vedtatt en bot på én million kroner for brudd på taushets- og listeplikten.
Frederik Mohn eier 32,2 prosent av Wimoh AS gjennom sitt heleide investeringsselskap Perestroika. Resterende eies av Framo Developments med 47,8 prosent og Trond Mohns søster, Marit Mohn, med 20 prosent.
Perestroika eier også 2,67 prosent av Framo Developments, som øker eierandelen i holdingselskapet ytterligere. Trond Mohn eier 77,33 prosent av Framo Developments gjennom sitt selskap Meteva AS.
Les også:
- Dette er fryktelig leit
- Det er mange spørsmål
Victor Norman: - Betyr veldig mye for Bergen og for Norge
- Det er en fantastisk pris
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.