Den avdøde libyske oljeministeren Shukri Ghanem og regimet til Muammar Gaddafi knyttes til betalinger til den tidligere franske presidenten Nicolas Sarkozys valgkamp. Det er norske Økokrim som har gitt fransk politi de oppsiktsvekkende opplysningene.

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland har gitt franske påtalemyndigheter opplysninger som nå er i ferd med å ryste den tidligere franske presidenten Nicolas Sarkozy og den pågående franske valgkampen foran neste års presidentvalg.

- Slik det fremkommer fra bevisførselen i Oslo tingrett finnes det en dagbok som er beslaglagt i Nederland av nederlandsk politi. Den franske statsadvokaten er gjort kjent med eksistensen av dagboken fra Økokrim. Denne dagboken har fransk politi nå fått tilgang til fra Nederland, sier førstetstatsadvokat Marianne Djupesland til Dagens Næringsliv.

Les også: – Yara-saken er bare en liten flik (+)

Anklagene

Det er det franske nyhetsbyrået Mediapart som avslører deler av innholdet i dagboken til den avdøde libyske oljeministeren Shukri Ghanem.

I dagboken kommer det frem at 6,5 millioner euro, rundt 60 millioner kroner etter dagens kurs, skal ha blitt betalt fra libyske myndigheter for å finansiere Nicolas Sarkozys valgkamp i 2007.

Opplysningene fra det franske nyhetsbyrået som er kjent for sin avslørende journalistikk, undersøkes nå av franske påtalemyndigheter. Fransk påtalemyndighet har allerede i tre år etterforsket påstander om at Nicolas Sarkozy fikk finansiert deler av valgkampen i 2007 fra Libya og regimet til avdøde Muammar Gaddafi.

Nicolas Sarkozy har hele tiden nektet for at Gaddafi-regimet skal ha finansiert hans valgkamp. 

Yaras motpart

Det er samme Shukri Ghanem som spiller en sentral rolle i korrupsjonssaken i Borgarting lagmannsrett der fire tidligere direktører i Yara er tiltalt for grov korrupsjon.

De fire er tiltalt for å ha betalt 1,5 millioner dollar til sønnen til Shukri Ghanem, Mohamed Ghanem. Shukri Ghanem var både oljeminister og styreformann i det statlige libyske oljeselskapet NOC deler av tiden Yara forhandlet for å få til en avtale i det nord-afrikanske landet.

Shukri Ghanem ble funnet død i elven Donau i Wien i april 2012, et dødsfall som ble etterforsket av østerriksk politi. Senere ble det konkludert at Ghanem hadde dødd etter hjerteinfarkt.

(Saken fortsetter under bildet)

Shukri Ghanem ble funnet død i elven Donau i Wien i april 2012, et dødsfall som ble etterforsket av østerriksk politi. Senere ble det konkludert at Ghanem hadde dødd etter hjerteinfarkt. Foto: REUTERS/Chris Helgren
Shukri Ghanem ble funnet død i elven Donau i Wien i april 2012, et dødsfall som ble etterforsket av østerriksk politi. Senere ble det konkludert at Ghanem hadde dødd etter hjerteinfarkt. Foto: REUTERS/Chris Helgren (Foto: Reuters)

De gjemte dagbøkene

Dagbøkene hvor de nye avsløringene om Sarkozy skal komme frem, stammer fra etterforskning i Nederland som opprinnelig ble satt i gang i kjølvannet av Økokrims norske Yara-etterforskning.

Økokrim ba tidlig i etterforskingen om bistand fra sveitsisk politi for å finne ut hvem som kontrollerte kontoen Yara, via et samarbeidende selskap, hadde betalt 1,5 millioner dollar til.

Kontoen i den sveitsiske storbanken UBS viste seg å være kontrollert av den lilbyske ministersønnen Mohamed Ghanem gjennom skatteparadisselskapet Golden Petal.

I UBS fant sveitsisk politi ledet av statsadvokat Jaques Rayroud et utall transaksjoner gjennomført av Mohamed Ghanem og hans familie.

Dermed åpnet sveitsisk politi en stor etterforsking.

- Alt startet med et forespørsel fra Norge, har Rayroud tidligere fortalt Dagens Næringsliv.

Og videre:

– Så snart jeg ble klar over denne kontoen, startet jeg min egen etterforskning av ministersønnen. Det er klart at når du blir oppmerksom på en bankkonto, fokuserer du ikke bare på denne ene, sa Rayroud til DN.

Førstestatsadvoka Marianne Djupesland i Økokrim.
Førstestatsadvoka Marianne Djupesland i Økokrim. (Foto: Fartein Rudjord)
Noen av transaksjonene knyttes til det nederlandske hedgefondet Palladyne ledet av Shukri Ghanems svigersønn og Mohamed Ghanems svoger.I neste omgang ble det satt i gang en storstilt etterforskning i Nederland.

Det var under en ransaking hos Shukri Ghanems svigersønn i Nederland dagbøkene til Shukri Ghanem ble funnet.Både Mohamed Ghanem og hans svoger avviser alle anklager som er rettet mot dem under den pågående etterforskningen i Nederland og Sveits.

Bevis i Norge

I Oslo tingrett der de fire Yara-direktørene ble dømt til fengsel, ble deler av tidligere oljeminister Shukri Ghanems dagbøker lagt frem som bevis. En måned før sin død i april 2012 skrev han i sin dagbok.

- Noen sa at jeg har stjålet 600 millioner. Da hadde den sveitsiske storbanken UBS gitt etter og åpnet sine arkiver for sveitsisk politi. «Mohamed har kommet, saken har åpenbart begynt å bli veldig trøblete. De fant ut om businessen. Måtte Allah hjelpe. Han er veldig anspent. Jeg håper alt ender vel,» skrev Shukri Ghanem videre.

- Vår etterforsking av Yara-saken er bare en liten flik av det som har vist seg å være et større sakskompleks, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim.

Nicolas Sarkozy har ifølge den franske avisen Le Parisien tidligere hevdet at Mediapart har vært ute etter å skade ham.  

Les også: – Det er relativt dramatisk

Toasten er tilbake

Kuppet luksuseiendom tre mill. over takst: Staten stanset salget

Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Se høydepunktene fra debatten
Temperaturen steg tidlig i TV-debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Stadige avbrytelser og beskyldninger fra Trump endte i munnhoggeri mellom kandidatene.
08:34
Publisert:
 

Brooklyns velgere skryter av Hillary etter nattens duell
DN fulgte den første presidentkandidatduellen fra The Bell House i Brooklyn.
02:41
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.