I forrige måned stjal det franske sosialistpartiets presidentkandidat François Hollande overskriftene da han foreslo å trekke 75 prosent skatt på alle inntekter over én million euro, eller 7,4 millioner kroner.
Forslaget er blitt kritisert og nærmest latterliggjort av høyresiden med president Nicolas Sarkozy i spissen, som har advart mot skatteflukt av de rikeste til utlandet.
Og nå kommer en helt spesiell befolkningskategori også på banen for å kritisere Hollande: profesjonelle fotballspillere.
Ifølge forskjellige beregninger vil Hollandes nye skatt berøre mellom 10.000 og 20.000 av mer enn 25 millioner husholdninger, altså en ubetydelig andel. Men blant Frankrikes profesjonelle fotballspillere er denne andelen naturligvis mye, mye høyere.
- Europeisk andredivisjon
Den franske tippeligaens president, Frederic Thiriez, hevder det er mellom 120 og 150 toppspillere som tjener over én million euro i året – opptil 25 prosent av alle spillerne i Ligue 1. Han er ikke i tvil om hvilken konsekvens dette vil få for fransk klubbfotball.
- Hvis dette forslaget gjennomføres, vil den franske serien selvfølgelig rykke ned til europeisk andredivisjon. Dette hyperbeskatningsforslaget vil bety fransk fotballs død, sa han til den franske sportsavisen L’Equipe i forrige uke.
Klubbfotballen i Frankrike har ikke hatt den aller største suksessen de siste årene. Ingen franske lag har vunnet Champions League siden Marseille i 1993, og det franske landslaget, som vant VM i 1998 og EM i 2000, huskes bedre i disse dager for spillermytteri og æreløs sorti i Sør-Afrika i 2010.
Hollandes kritikere frykter nå at fransk fotball kan bli enda mindre attraktiv, både for utenlandske stjerner og hjemmeavlede talenter.
- Det kommer til å sende de fleste franske talentene på alle områder på flukt, sier klubbformann Michel Seydoux hos de regjerende franske mestrene Lille til Le Monde.
- Har ikke ranet noen
Høyreback Christophe Jallet i hovedstadsklubben Paris Saint-Germain er en av spillerne som også har reagert på sosialistkandidatens forslag. Han tjener over én million, og ville dermed måttet betale mer skatt dersom Hollande vinner valget som avholdes i to runder 22. april og 5. mai.
- Jeg har ikke ranet noen for komme dit jeg er i dag, protesterer Jallet, som tror mange stjerner vil forlate landet hvis de må betale mer skatt.
Fagforeningslederen for Frankrikes fotballproffer, Philippe Piat, er ikke like sikker på at skattereformen vil føre til spillerflukt. Han peker på at skatteforholdene ikke nødvendigvis er så mye bedre andre steder.
Mange glemmer nemlig at det ikke er snakk om å beskatte hele inntekten med 75 prosent, bare den delen som overgår én million euro. Le Monde forklarte leserne sine i forrige uke at en skatteyter som tjener 1,2 millioner euro kun ville skatte 75 prosent av de siste 200.000 euroene, og alt i alt ende opp på en skatteprosent på 48 prosent.
- Men dette ville bremset ankomsten av spillere fra andre land, understreker likevel Piat, som mener forslaget er «demagogisk».
- Astronomiske lønninger
Hollande selv svarte kritikerne på søndag, og ba dem sette ting i perspektiv.
- Lederne i fransk fotball må også feie foran egen dør. Har serien et nivå som forsvarer så astronomiske lønninger, spurte han på statskanalen France 3. Før han fyrte løs mot den best betalte treneren i Ligue 1, italieneren Carlo Ancelotti.
- Jeg har hørt at treneren til Paris Saint-Germain tjener seks millioner euro i året. Har PSG – et lag jeg har sympati for – resultater som tilsier at treneren skulle tjene så mye?
Mandag sier Ancelotti, som har vært innom storheter som Juventus, AC Milan og Chelsea før han overtok PSG, at han er mer interessert i fotball enn politikk.
- Jeg mener lønnen min er på linje med det europeiske markedet, kommenterer han likevel under en pressekonferanse.
- Men jeg syns ikke Hollandes syn er latterlig. Jeg respekterer alles synspunkter.
Les mer:
Fransk presidentkandidat truer de rikeste (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.