Det John Fredriksen-dominerte riggselskapet Seadrill punger ut rundt 2,5 milliarder kroner for to ultra-moderne oppjekkbare rigger fra Kina, og sikrer seg opsjoner på ytterligere to, ifølge TDN Finans.
- Disse nybyggposisjonene posisjonerer oss for ytterligere vekst i et voksende jackupmarked, og gir ytterligere inntjeningsoppside for Seadrill, sier styreleder John Fredriksen i Seadrill i en kommentar.
- Sterke tegn til bedring
Dermed gjør han alvor av planene som ble varslet da Seadrill fusjonerte lekterrigg-virksomheten sin med det malaysiske selskapet SapuraKencana på senhøsten i fjor.
"Nettoprovenyet fra transaksjonen vil bli benyttet som egenkapital til aggressivt å vokse vår dypvannsflåte og også åpne opp for betydelige nye investeringer innenfor oppjekkbare rigger, en sektor som nylig har vist sterke tegn til bedring", uttalte Seadrill-styrelederen 5. november.
company:sdrl
Ser stort behov
Et massivt behov for oppjekkbare rigger ble også varslet av analysesjef og oljeservice-analytiker Andreas Stubsrud i Pareto da han innledet meglerhusets anerkjente olje- og offshoreseminar i september i fjor.
Av totalt 225 enheter i vannet på tidspunktet, var mer enn 40 prosent eldre enn 25 år, ifølge ham.
- Vi trenger flere oppjekkbare rigger (jack-ups), og dagratene vil stige, varslet Stubsrud.
Mens andre tviler
Andre, som riggekspert Tom Kellock i oljerådgivningselskapet IHS/ODS-Petrodata, mener man skal være forsiktige med å avskrive gamle travere som fort kan vise seg å ha 20 eller 30 år igjen på baken.
- Det er ikke alderen på riggen, men tilstanden til riggen som betyr noe, sa han under konferansen.
Norske pionérer
Flere kjente investorer har kastet seg på jack-upbølgen, anført av riggnestor Bjarne Skeie, som i dag er involvert i Prospector Offshore Drilling.
Der finner man også investor Øystein Stray Spetalen, som i det siste har lastet opp med aksjer etter nær å ha solgt ut samtlige oppjekkbare rigger som riggbabyen hans Standard Drilling har hatt under bygging de siste årene.
Ifølge Finansavisen skal investoren ha tjent 900 millioner kroner i prosessen.
Salgsprisen for Standards enheter, som har blitt bygget ved Keppels-verftet i Singapore, har ligget rundt 210-222,5 millioner dollar stykket.
Klar i 2015
De to såkalte høyspesifikasjons, oppjekkbare riggene som Seadrill og Fredriksen i dag har bestilt har en samlet verdi på rundt 2,5 milliarder kroner med dagens dollarkurs, eller omkring 230 millioner dollar per enhet.
Betalingen opplyses som «haletung», som indikerer et mindre beløp ved igangsetting, og resterende ved levering, som er bransjenorm.
Det kinesiske Dailan-verftet er gitt i oppdrag å bygge enhetene, som er planlagt for levering i første og andre kvartal 2015.
Kan doble ordren
Seadrills opsjoner på ytterligere to enheter er også inngått på fastpris, for eventuell levering i tredje og fjerde kvartal 2015, opplyses det.
Samtlige enheter vil kunne jobbe på havdyp på 400 fot, og boredyp til 30.000 fot, ifølge selskapet.
Seadrill-aksjen SDRL var ned 1,25 prosent på en ellers positiv Oslo Børs fredag.
Les også: - Totalt overdrevet kursfall
Flere meglerhus tok ned sine estimater på aksjen etter at Seadrill også meldte at nedetiden for selskapets rigger i fjerde kvartal i fjor var høyere enn tidligere varslet.
Les også:
John Fredriksen gjør asiatisk rigg-finte
Higer etter ultradypvanns-riggene
Søkkrike norske riggmilliardærer
- Redusert etterspørsel etter rigger i Brasil
BAKGRUNN:
- Vi trenger flere oppjekkbare rigger
- Ikke misforstå, vi er svært positive til dette markedet
- Riggmarkedet har endret seg
- Kontrakter er nøkkelen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.