Det John Fredriksen-dominerte brønnteknikkkselskapet Archer var opp 4,5 prosent fredag som følge av finansiering og garantier fra sine hovedeiere.

Selskapet har til hensikt å gjennomføre en rettet emisjon på 250 millioner dollar for å betale 2013-gjeld på 100 millioner dollar i tillegg til andre gjeldsforpliktelser på 150 millioner dollar, ifølge en melding som ble offentliggjort torsdag kveld.

Archers fem største aksjonærer, som til sammen eier 68 prosent av selskapet, støtter emisjonen, og har garantert den fulltegnet til kurs minimum en dollar per aksje.

- Veldig riktig
Analysesjef Frederik Lunde i Carnegie tror dette er veldig riktig for Archer, og viser til at selskapet kjøper seg handlingsrom i 2013 og 2014 med den nye avtalen.

Med litt flaks bør det amerikanske markedet komme litt tilbake, mener Lunde, og viser til at inntjeningen har halvert seg i Nord-Amerika siden 2011.

  At John Fredriksen tar ansvar i kapitalmarkedet og garanterer for emisjonen sammen med de andre største eierne er også et sterkt tegn, ifølge analytikeren.

- Archer kjøper seg to år eller mer med den nye avtalen, og bør kunne holde selskapet flytende frem til oppturen i markedet kommer, sier Lunde, som vil justere estimatene sine på Archer.

Archer ARCHER var opp 4,44 prosent 6,58 kroner per aksje, omsatt for 30 millioner kroner.

Seadrill bestiller ny rigger
Et annet Fredriksen-selskap som ikke var like populær fredag, var riggkjempen Seadrill, der Archer-sjef Fredrik Halvorsen nylig ble utnevt som ny toppsjef.

Selskapet melder fredag å ha bestilt to høyspesifikasjonsjackuprigger fra kinesiske Dailan Shipbuilding Industry til en verdi på rundt 230 millioner dollar per rigg. Seadrill har også fastprisopsjoner på ytterligere to enheter, for levering i tredje og fjerde kvartal 2015.

- Disse nybyggposisjonene posisjonerer oss for ytterligere vekst i et voksende jackupmarked, og gir ytterligere inntjeningsoppside for Seadrill, sier styreleder John Fredriksen i Seadrill.

Større nedetid enn antatt
I en separat melding opplyser Seadrill om en nedetid på sine dypvannsrigger på rundt 100 dager i fjerde kvartal 2012, hovedsakelig som følge av bop-problemer på flere rigger.

Selskapet anslo i tredjekvartalsrapporten nedetid på 41 dager i fjerde kvartal, og oppdateringen har gjort at flere analtyikere tar ned sine estimater, ifølge TDN Finans.

RS Platou Markets mener imidlertid at dagens kursfall er «totalt overdrevet» og en god kjøpsmulighet.

Seadrill SDRL var ned 1,25 prosent til 213,60 kroner, og var med en omsetning på 415 millioner kroner, nest mest omsatt på Børsen fredag.

Petrobras oppdaterer
Upstream skriver fredag at Petrobras har besluttet å gå bort fra å utvikle frikoblede stigerør (risere) og går heller tilbake til fleksible stigerørsløsninger.

company:subc

Petrobras var midtveis i en anbudsprosess for et stigerørssystem for to flytende produksjonsenheter (FPSOer) til de teknisk krevende presalt-prosjektene Lula Alto og Lula Central, men snudde «dramatisk» for under en uke siden, kansellerte anbudet og informerte om at de droppet frikoblede risere.

- Dårlige nyheter for Subsea 7
Nordea Markets mener at fleksible stigerørløsninger kan favorisere Technip og GE, og virker ufordelaktig for det Kristian Siem-dominerte undervannsrørleggingselskapet Subsea 7.

«Subsea 7 vant den første riser-kontrakten på over en milliard dollar på Guara/Lula for to år siden, i konkurranse med Saipem. Dette prosjektet har vært en hodepine for selskapet», skriver Nordea Markets i en oppdatering.

Meglerhuset har ikke lykkes å få en kommentar fra selskapet, men påpeker at hvis det stemmer så vil det være negativt for Subsea 7.

«Etter at Saipem vant den seneste presalt-kontrakten for Sapinhoa North og Cernambi South, så har vi hatt Subsea 7 som favoritt for Lula Alto og Lula Central-kontraktene. Vi venter at Subsea 7-aksjen faller og Technip-aksjen stiger på nyheten», heter det.

Nordea har en kjøpsanbefaling på Subsea 7 med et kursmål på 165 kroner per aksje.

Subsea 7 SUBC var imidlertid opp 1,36 prosent til 134 kroner per aksje fredag, omsatt for 179 millioner kroner.

Ser økt supplyaktivitet
Meglerforetaket Hagland venter at det kommer 6-8 nye rigger inn i Nordsjøen i 2013 noe som vil føre til en markert økning i etterspørselen av forsyningsskip (PSV) og ankerhåndterings-kapasitet (AHTS).

"Vi venter et volatilt 2013 med høy usikkerhet både i forhold til tilbud og etterspørsel", heter det i meglerhusets månedsrapport fredag.

Spotmarkedet i Nordsjøen var volatil i januar, særlig for AHTSer.

"Tidlig i januar var ratene for riggflytting rundt og til og med under 100.000 kroner dagen. Da tre oppdrag kom ut samtidig for flytting av rigger, med krav om fartøyer med høye spesifikasjoner, ble ratene presset opp til rundt 150.000 kroner", heter det. Dårlig vær gjorde at fartøyene ble lengre tid på kontrakt, noe som økte stramheten. På kort sikt er det ikke noe tilgjengelig AHTS-kapasitet, opplyses det.

Også for PSVer har markedet vært volatilt, med en oppsving mot slutten. En dag i slutten av måneden ble det gjort hele elleve slutninger, og det er nesten ikke tilgjengelig kapasitet verken på norsk eller britisk sokkel.

Hovedindeksen på Oslo Børs fikk seg et ekstra løft i slutt-timen etter oppgang på Wall Street og var opp med 1,05 prosent til 470,69 poeng. Aksjene som inngår i indeksen ble omsatt for 2,7 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.