Den John Fredriksen-dominerte oppdrettskjempen Marine Harvest dropper oppkjøpsforsøket på fôr- og oppdrettsselskapet Cermaq, der staten er største eier.
Ved utløpet av tilbudsperioden fredag har Marine Harvest fått aksept for mindre enn 33,4 prosent av aksjene inklusive sine egne aksjer, som var satt som en minstebetingelse for budet.
«Marine Harvest vil følgelig ikke gjennomføre det frivillige tilbudet og alle mottatte aksepter er heretter frigitt», heter det i en melding fredag
- Gjort det vi kunne
Styreleder Ole-Eirik Lerøy i Marine Harvest ønsker ikke å kommentere saken utover dagens melding.
Han er likevel tydelig på at selskapet har strukket seg langt i en «sak som angår veldig mange».
- Vi har kjempet for en industriell løsning, og vi har bare fått gode tilbakemeldinger på ideen fra alle vi har snakket med her. Vi har gjort det vi kunne, sier Lerøy til DN.no.
Les også: - Vi har anstrengt oss kraftig
Uklart
Han verken avviser eller bekrefter at Marine Harvest vil prøve seg igjen.
- Jeg kan ikke avvise noen ting, jeg kan bare ikke kommentere situasjonen bortsett fra det vi har kommunisert, sier han.
Cermaq-styret og hovedaksjonær Nærings- og handelsdepartementet har gjentatte ganger uttalt at budet fra Marine Harvest har vært for lavt og siden budet ble kjent jobbet for å få på plass alternative løsninger.
Det industrielle rasjonalet har det imidlertid syntes å være enighet om, men Cermaq-aksjonærene har ønsket en større del av det fremtidige potensialet.
- Har veldig for seg, men ikke overrasket
Cermaq-sjef Jon Hindar er ikke overrasket over at budet fra Marine Harvest ikke fikk tilstrekkelig tilslutning.
- Det er vel noe vi har helt klart forstått ut fra samtaler med et meget bredt utvalg av våre aksjonærer de siste dagene, sier Hindar til DN.no.
Han bekrefter også at budet falt utelukkende på pris.
- Vi mener konseptuelt at en sammenslåing med Marine Harvest har veldig mye for seg industrielt, at det er betydelige synergier, og at dette på mange måter en riktig utvikling for selskapet og deres aksjonærer. Men da selvfølgelig at de betydelig merverdier som skapes i en sånn transaksjon også kommer våre aksjonærer til gode, sier Cermaq-sjefen.
Tror på industrielle eiere
Marine Harvest-styrelederen viker ikke når spurt hvorvidt ikke det også er rimelig.
- Det er jo ikke fremkommet et høyere bud på selskapet, så vi må gjøre vår vurdering, sier Lerøy til DN.no.
Selv var han åpen for å strekke seg lenger med et oppgjør i en større andel aksjer, enn da budet tilsvarende 107 kroner per Cermaq-aksje til slutt ble lansert.
company:ceq
Men forhandlingene strandet som kjent.
- Det er jo ofte slik at de med mest penger vinner, har staten vært en for stor motstander?
Lerøy trekker på det.
- Jeg tror at i en industriell verden så er det de industrielle løsningene som vinner frem, sier styrelederen.
Ser på egen butikk
Marine Harvest har lenge varslet at selskapet ville søke alternative investeringer dersom ikke budet nådde frem.
Selskapet gjennomfører i disse dager blant annet oppkjøpet av laksebearbeidsvirksomheten Morpol, bygging av en fôrfabrikk og har et utstrakt investeringspogram, påpeker Lerøy.
- Vi driver et veldig spennende selskap med en lang rekke muligheter, og har et stort investeringsprogram så vi fokuserer på resten av virksomheten nå fremover, sier han.
Marine Harvest står oppført som tredje største aksjonær med 5,44 prosent i Cermaq per mandag 17. juni, ifølge en aksjonærutskrift.
Det er ikke kjent hvorvidt selskapet har økt beholdningen siden, men akseptene er altså ved budets utløp i dag fristilt.
Lerøy ønsker ikke opplyse hvor stor eierandelen er eller hvorvidt selskapet vil selge sin andel i det pågående tilbudet fra NHD.
- Vi eide imorges, er alt han vil si.
- Har du et siste budskap til Giske?
- Nei, han har nok av folk som gir han innspill så det har jeg ikke, sier styrelederen humrende.
Jobber for fôrsalg
Cermaq-styret har ikke ligget på latsiden.
I kamp med klokken har styret søkt alternative kjøpere til virksomheten for å øke prisen.
Selskapet er således i dialog med investeringsselskapene Altor og Bain Capital om et fullt salg av fôrvirksomheten EWOS for 6,2 milliarder kroner.
Samtidig har næringsminister Trond Giske lansert et kjøpstilbud på inntil 21,6 prosent av aksjene i Cermaq, som i tilfelle vil øke statens andel til 65 prosent.
Det skal gi NHD rom for delta i det næringsministeren har kalt verdiøkende transaksjoner.
Cermaq CEQ er ned 1,78 prosent til 110,50 kroner på en positiv Oslo Børs fredag. Marine Harvest MHG stiger 1,58 prosent til 6,1 kroner.
Les mer her:
Laksekampen: Ber om lov til å splitte Cermaq
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.