Tirsdag ettermiddag tok generalforsamlingen i fôr- og oppdrettsselskapet Cermaq en dramatisk vending.
Marine Harvest klarte å blokkere Cermaqs oppkjøpsplaner av fiskemelprodusenten Copeinca. Dermed er Copeinca tilbake i spill.
Det konkurrerende budet fra China Fishery er således igjen høyaktuelt. Corporate-rådgiver Henrik Tangen i SEB er China Fisherys representant i Norge. Han tror nå på budseier til CFG:
- Gitt det som skjedde i går, så har vel sannsynligheten økt, sier han til DN.no.
China Fishery er én av Copeincas hovedkonkurrenter og en viktig sluse inn mot Kina, verdens største kjøper av fiskeolje og fiskemel samt Copeincas hovedmarked.
Selskapet var også den som åpnet oppkjøpsballet blant fiskeselskapene på Oslo Børs som tirsdag kulminerte i at John Fredriksen og Marine Harvest tok innersvingen på Cermaq (se faktaboks).
Varsler høyere bud
Så snart voteringsnederlaget var et faktum annonserte CFG at et nytt bud var på trappene.
company:cop
Foreløpig matcher selskapet tilbudet fra Cermaq på rundt 4,2 milliarder kroner eller 59,70 kroner kontant per aksje, etter utbytte.
Tangen vil imidlertid ikke angi størrelsen på det sukrede tilbudet, men er tydelig på at det vil bli mer.
- Budet fra CFG går teknisk ut den 23. mai, og må komme med et nytt bud. I den sammenheng har man som intensjon å øke pris, sier han.
Kun forretninger
Til tross for harde ordvekslinger underveis avviser corporate-rådgiveren at prosessen og det fiendtlige tilbudet har skapt for steile fronter til at en enighet kan oppnås.
Det var også generelle diskusjoner med Dyer-familien forut for det opprinnelige budet, men man ikke ble enige, opplyser rådgiveren til DN.no.
Tangen var derfor ikke overrasket da Cermaq plutselig kom på banen med et høyere bud, støttet av Copeinca-styret.
- Prisen avgjør
Rågiveren er også tydelig på at det er prisen som blir avgjørende for om Copeincas hovedeiere velger å selge.
- Pris er et sentralt element og det er dét vi fokuserer på, sier SEB-rådgiveren.
Et forbedret bud fra China Fishery vil komme så snart det eksisterende budet utløper i morgen, torsdag, og ha samme tidsramme som et frivillig tilbud.
- Det nye budet vil komme ganske raskt, sier han.
- Vil nok ha betydelig mer
Geir Kristiansen i Sparebank 1 Markets er en av få analytikere som ikke har munnkurv ettersom nær samtlige andre meglerhus er engasjert av enten Cermaq, Marine Harvest, Copeinca eller CFG.
Han tror China Fishery må øke tilbudet til 60-70 kroner per aksje, inntil rundt 700 millioner kroner mer, for å komme i mål.
- Jeg tror at hovedeierne i utgangspunktet nok vil ha betydelig mer for aksjene men sånn som situasjonen er nå, antar jeg et det vil ligge på et par og seksti kroner. Samtidig kan det hende at dersom det er nødvendig at de går opp mot 70 kroner, men jeg tviler, sier Kristiansen til DN.no.
Analytikeren påpeker at antall frie aksjer er få, og at Cermaq med sine 20 prosent samt Dyer-familien med sine rundt 27 prosent, sitter med nøkkelen.
- Spørs om de finner bryet verdt
Samtidig er det ikke sikkert at China Fishery strekker seg helt ut. I tilbudet som ligger på bordet godtar også selskapet å få kontroll med over 50 prosent av aksjene.
- Det beste for nåværende eier er en negativ kontroll, så spørs det om de finner bryet verdt å drive og krige som minoritet, sier Kristiansen.
Han tror uansett Copeinca-kjøpet vil være riktig både for Cermaq og CFG, som gjennom dette får tilgang tilgang til et ressursgrunnlag i Stillehavet for «en rimelig penge».
- Det er sannsynlig at CFG kommer i mål på en eller annen måte, men som alltid kan det dukke opp andre hvite riddere, sier analytikeren.
Copeinca COP stiger 0,42 prosent til 59,50 kroner på en noe svak Oslo Børs onsdag.
Les også:
Dette frykter Olsen aller mest
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.