For en drøy uke siden ble det kjent at flere selskaper knyttet til John Fredriksen er saksøkt av amerikanske myndigheter for å ha tjent penger på å manipulere oljeprisen. I kjølvannet av anklagene, som blant annet ble rettet mot Fredriksen-kontrollerte Arcadia, dukker det opp nye beskyldninger mot det London-baserte oljehandelsselskapet.
Nyhetsbyrået Reuters skriver at Arcadia skal ha brukt bølletaktikk for å sikre seg Jemens oljeeksport.
Byrået baserer seg i hovedsak på et telegram sendt fra USAs tidligere ambassadør Stephen Seche i 2009 til blant annet det amerikanske utenriksdepartementet, som Wikileaks skal ha fått fatt i.
Ifølge telegrammet skal Arcadia ha hatt tilnærmet monopol på å få kjøpt Jemens råolje, olje som etter intensjonen skulle selges til høyeste budgiver. Årsaken til monopoltilstandene skal være Arcadias bruk av agenten og stammelederen Hamid al-Ahmar. Arcadia og al-Ahmar skal ha skremt vekk andre potensielle budgivere ved å true med å kidnappe deres representanter, skriver nyhetsbyrået og viser til informasjon i telegrammet.
Står ved påstandene
Reuters skal også ha kontaktet den offisielle kilden til opplysningene og den ikke navngitte kilden skal ha gjentatt beskyldningene mot Arcadia uten å gi noen detaljer om de påståtte truslene.
- Arcadia vant nesten alltid eksport-budrundene fordi selskapet hadde en "agent" i Jemen. Andre internasjonale selskaper som BP og Chvron var tilbakeholdne med å delta i budgivingen, sier an asiatisk råoljemegler hos en større oppkjøper til nyhetsbyrået. Arcadia skal ha klart å kjøpe oljen mellom 2-3 cent lavere pris per fat enn prisen på verdensmarkedet.
Avviser alt
Arcadia avviser de nye beskyldningene. Sjefen for Arcadias Singapore-kontor, Stephen Gibbons, sier al-Ahmar ikke var selskapets agent i Jemen.
- Han er ikke vår agent og har faktisk ikke tjent noe på oss. Han har selskaper i Jemen som vi har jobbet med, sier Gibbons.
- Disse kidnappingspåstandene er hinsides. Jeg tilbakeviser dem på det sterkeste. Dette er sånt som kan komme fra konkurrenter eller fra al-Ahmars fiender, utdypet Arcadias mann. Han la til at dette er jemenittisk politikk.
- Husk på at al-Ahmar er en bitter fiende av Saleh (den sittende, men svært pressede presidenten i Jemen, red. anm.).
Endret prosessen
Jemen valgte i 2009 å legge om rutinene for hvordan eksportkontraktene ble inngått. Kontrollen med oljeeksporten ble overført til en råd ledet av presidentens sønn.
Den asiatiske råoljemegleren Reuters har snakket med mener endringen kom for å slå ned på korrupsjon og at noen av de som hadde vært ansvarlig for budrundene fikk sparken.
I ettertid skal Arcadias grep om Jemens oljeeksport ha blitt svekket, men det skal ikke ha skjedd uten kamp. Selskapet som tidligere skal ha fått oljen til under markedspris, bød plutselig mer enn én dollar fatet over markedspris for oljen.
- Arcadia forsøkte å fjerne konkurransen ved å kjøpe jemenittisk olje til en kunstig høy pris for å drive konkurrentene unna, står det i telegrammet.
Også disse beskyldningene tilbakeviser Gibbons i Arcadia.
- Vi har ikke hatt noen prisfordeler. Dette er en åpne og transparent budprosess. Offisielle salgspriser har omfattes oss og alle andre som har løftet olje fra Jemen, sier han.
Arcadia er blant verdens største private oljehandelsselskaper og selger rundt 800.000 fat råolje og oljeprodukter i markedet hver dag. Tilgang på olje fra Jmeen skal ha vært blant selskapets største fortrinn, sammen med langsiktige oljekontrakter i Nigeria.
Kina
Det Fredriksen-kontrollerte selskapet skal ha fortsatt å delta i budrunder i Jemen etter at budprosessen ble endret i 2009 og så sent som forrige måned handlet selskapet tre millioner fat i landet. Likevel skal den største eksportøren den siste tiden ha vært raffineriet Unipec, et datterselskap av Sinopec, et selskapet eiet av den kinesiske staten.
Les også:
Fredriksen: - Vi har ikke gjort noe galt
Fredriksen tror anklager kan være BP-hevn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.