I januar ble det klart at Kjell Inge Røkke ville benytte et glohett riggmarked til å yppe mot John Fredriksens Seadrill.

Tre år etter at Røkke tok Aker Drilling av børs for å stanse Fredriksens oppkjøpsforsøk, tok han riggselskapet tilbake på børs.

Les: Røkke går Fredriksen i næringen

Røkkes plan om å hente inn penger og børsnotere Aker Drilling, fanget interessen til John Fredriksen og hans medarbeidere, skriver DN.

Fredriksen kontrollerer Seadrill, et av verdens største riggselskaper. Selskapet har ifølge DN i flere sammenhenger uttrykt interesse for å ta over Røkkes to moderne borerigger som leter etter olje i Nordsjøen.

3. februar klokken 10 møttes derfor de to forretningsmennene på Fredriksens London-kontor på Sloane Square 15, ifølge DN.

- Seadrill ville diskutere en transaksjon med Aker Drilling. Vi var åpne for å diskutere en fusjon og bygge en større industriell plattform, men vi var ikke villige til å selge, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen.

Han sier stemningen alltid er god når de møter Fredriksen

Det skulle endre seg.

Seadrill forelso at Aker Drillings to dypvannsrigger kunne inngå i et nytt riggselskap Seadrill ville etablere, Ifølge Eriksen.

- I møtet erfarte vi at Seadrill i realiteten ønsket å kjøpe Aker Drillings rigger. En sammenslåing der Aker fortsatte som en av de førende aksjonærene, kunne vært spennende for oss, men et salg var uspennende. Derfor valgte vi å gå videre med refinansiering og børsnotering av Aker Drilling, sier Eriksen til DN.

7. februar startet Aker Drilling jakten på 3,6 milliarder kroner til Røkkes riggselskap.

Bare var dager før Aker Drilling-emisjonen skulle sluttføres skilte Seadrill og Fredriksen ut det nye riggselskapet North Atlantic Drilling fra Seadrill.

Les:
Skiller ut indrefileten
Slik blir Fredriksens nye utbyttemaskin

Kjell Inge Røkkes riggselskap Aker Drilling måtte dumpe kursen til 19 kroner for å komme i havn med å hente inn 3,6 milliarder kroner, mens emisjonen i John Fredriksens North Atlantic Drilling var over 20 ganger overtegnet. Fredriksen-selskapet kunne dermed ha hentet inn over 48 milliarder friske kroner.

Aker ledelsen stusset over tidspunktet.

- Det er rimelig å anta at fremgangsmåten ikke bidro positivt til verdsettelsen av Aker Drilling, sier Eriksen til DN.

Det var flere elementer som var uvanlige ved North Atlantic-emisjonen:

* De som kjøpte North Atlantic-aksjer, fikk samtidig en rett til å selge aksjene tilbake til Seadrill utpå vårparten til samme kurs.

* North Atlantic-emisjonen ble sluttført 16. februar. I stedet for å foreta tildelingen av nye aksjer umiddelbart, i tråd med vanlig praksis, ble dette utsatt. Dermed fikk ikke investorene investorene vite hvor mange aksjer de fikk før emisjonen i Aker Drilling var avsluttet.

Hadde tildelingen blir klar med en gang, ville de som fikk få eller ingen North Atlantic-aksjer, valgt å kjøpe andre riggaksjer i stedet.

Fredriksens nære medarbeider Tor Olav Trøim ønsket ikke å kommentere saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.