Stikk i strid med anbefalingene om eierstyring fra børsene i både New York og Oslo, setter Fredriksen seg selv og sine nærmeste inn i styreposisjoner og administrative roller i alle de 12 store børsnoterte selskapene hvor han er dominerende aksjonær, skriver Dagens Næringsliv.

Samlet har selskapene en markedsverdi på 170 milliarder kroner.

Fredriksen er både konsernsjef og styreleder i flere store børsnoterte selskaper.

Nå vil han også ha tvillingdøtrene og sine nærmeste ansatte inn i styrerommet.

Motbør
KLP, som er Norges største livsforsikringsselskap og forvalter 290 milliarder kroner, er kritisk, og mener Fredriksen på denne måten sikrer seg større kontroll enn han reelt har.

– Fredriksen skal ha honnør for å ha skapt store verdier for aksjonærene, men det gir ingen rett til å etablere strukturer som sikrer kontroll over betydelig større verdier enn den finansielle risikokapitalen han selv har investert skulle tilsi, sier Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP til DN.

Hun reagerer på at flere av selskapene ikke har etablert en valgkomité. som hun mener er sentralt for å sikre kompetente og velfungerende styrer.

– Valgkomiteens oppgave er å sørge for en god prosess i valg av kandidater til selskapets styrende organer. Derfor oppfordrer vi alle selskaper vi har valgt å investere i, til å opprette en valgkomité, sier Bergan.

Skatteparadis
Med unntak av oppdrettsselskapet Marine Harvest og inkassoselskapet Aktiv Kapital, har de ti andre selskapene adresse i skatteparadiser, ni i Bermuda.

Dermed kan Fredriksen unngå reglene om eierstyring som børsene i New York og Oslo pålegger om å ha valgkomiteer som utpeker styrer, og en uavhengighet mellom styre og administrasjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.