Carl I. Hagen topper Fremskrittspartiets liste foran kommunevalget i Oslo til høsten.

Men fem måneder igjen sliter han med dårlige meningsmålinger i hovedstaden. Fra talerstolen på helgens landsmøte på Gardermoen, brukte han anledningen til å vise frem befolkningsfremskrivninger for Oslo som viser en ventet folkevekst på 167.000 mennesker de neste 15 årene.

- Av dem er det 7000 nordmenn som kommer flyttende fra andre kommuner. 160.000 er innvandrere. 120.000 av dem skal komme fra land utenfor Europa.

- Dette bejubles i kommuneplanen for Oslo. Det sies at Oslo er attraktiv, at vi skal tiltrekke oss talentene og utvide tjenestetilbudet, sier Hagen til DN, og rister på hodet.

- Det er godt skattebetalende nordmenn som flytter ut og innvandrere med langt dårligere skattebetaling og langt høyere bruk av kommunale ytelser, som flytter inn.

- Må stoppe det

- Hva tenker du om det som listetopp i Oslo?

- Vi må stoppe det, vi kan ikke passivt være vitne til at økonomien i Oslo kommer til å gå veldig galt. Det går ikke i hop. Da kan vi ikke tiljuble det og si at det er flott. Tvert imot - det er en enorm utfordring! mener Hagen.

-  Og hva gjør du med det?

- Vi går imot. Vi sier nei til flere flyktninger i Oslo. Vi har mer enn nok problemer med integreringen.

- Vi fremmer nå forslag om at vi er nødt til å sette inn tiltak på barnevern og andre steder, for å sikre at alle kan norsk når de begynner på skolen. Vi bruker 250 millioner på tiltak for å lære barn som er født i Norge og i Oslo norsk. De kostnadene må vi få ned. Vi må gripe tak i barna når de er tre år gamle så vi sørger for at de kan norsk når de begynner på skolen, sier Hagen.

Han mener i tillegg at strengere aktivitetskrav for sosialhjelp er en vinnersak i Oslo.

- Ingen skal ha sosialhjelp som er i stand til å arbeide uten at de plasseres i Rusken eller lignende - der de uten tilleggsbetaling skal jobbe, sier han.

Går heller på Nav

- Meningsmålingene for Frp i Oslo er ikke gode. Er årsaken til det en mer utfordrende befolkningssammensetning sett fra Frps ståsted?

- Det er det også. Det er klart at sosialistene har lykkes. Sosialistene har vært rundhåndet med å dele ut skattebetalernes penger, og derfor er det sosialistene veldig mange av innvandrerne stemmer på - fordi de har den holdningen at da jobber vi på Nav i stedet for å ta en annen jobb, sier Hagen.

Men han har fortsatt tro på at det er velgere der ute som er enig med ham, og at han kan gjøre et godt valg i høst.

- Ved å etter dette landsmøtet markedsføre våre synspunkter. Vi må få øynene opp for de enorme utfordringene som Oslo har, som Raymond Johansen og for så vidt også Stian Berger Røsland later som at ikke er der, sier han.

- Hvilke velgergrupper sikter du da til?

- Vi skal ta fra alle velgergrupper, og jeg er veldig glad for at det er en del veldig driftige  innvandrere som har startet butikker og sånn, som nå stemmer Frp. De vil også ha skattetlettelser, forenklede regler og alt det andre, sier han.

Han mener hjertet har tatt overhånd i politikken.

- Sånn som landsmøtet foreløpig ser ut så tror jeg at vi styrker posisjonen og situasjonen etter dette landsmøtet.

- Fordi?

- Fordi de øvrige partiene nå begynner å tenke med hjertet og følelser. Det er veldig bra i kjærlighetslivet og sånt noe, men ikke når du skal styre et land og en by. Og når Oslos befolkning kommer til å skjønne at de får 120.000 nye innvandrere frem til 2030, da skjønner de de enorme utfordringene vi både har økonomisk og kulturelt, sier han.

Ap: - Fornekter seg ikke

Listetopp for Arbeiderpartiet i Oslo, Raymond Johansen, reagerer på Hagens utspill om innvandrere og flyktninger.

- Carl I. Hagen fornekter seg ikke. Han har brukt hele sitt politiske liv til å sette grupper opp mot hverandre, og vil helt sikker fortsette med det, sier Johansen til DN.

- At hans eget parti har vært med og styrt Oslo sammenhengende de siste 18 årene med Høyre skal jeg la ligge nå, legger han til.

Johansen understreker at Oslo skal være motoren i Norge, en by som er åpen og tiltrekkende.

- En lukket intolerant by vil helt sikkert bli en taper i globaliseringens konkurranse. Veksten må vi planlegge for gjennom et taktskifte i Oslo. Vi må bygge boliger for alle, barnehageplass til alle barn som fyller ett år, uansett når på året de er født, og bedre eldreomsorgen, sier Raymond Johansen.

- Jeg ser lyst på dette

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) mener det må være et gode å være en by folk ønsker å flytte til, ikke fra.

Han mener det er en fordel for Oslo å bli internasjonal, og at byen over tid kommer godt ut av innvandringen:

- Oslo holder på å forynges. Nå betyr det investeringer i skole og barnehage, men dette er morgendagens skattebetalere. Jeg ser lyst på dette, sier han.

- Men vi må passe på at vi får det til - at vi har et system som fungerer og som bidrar til at det ikke har så stor betydning om du kommer fra et hjem der ingen snakker norsk og ingen er i jobb. Og det har vi klart. Barn med mioritetsbakgrunn klarer seg bedre i Oslo enn andre steder, sier han.

Hagen viser til at det er mennesker som betaler mindre skatt som kommer inn?

- Overordet ser vi en økt grad av sysselsetning blant innvandrergruppene vi har i Oslo. Sysselssetningsgraden stiger med botid, de noen av gruppene som har bodd lengst i Oslo ser vi  høyere sysselsetninggrad enn befolkningen i sin alminnelighet, sier han
 

Alstadheim Episode 6: Siv Jensen
DNs Kjetil B. Alstadheim møter Siv Jensen i #alstadheim episode 6.
16:01
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.