- Historien ligner. Jeg ser de samme glosene brukt om det svenske partiet nå som de som ble brukt om Fremskrittspartiet mange år tilbake, sier stortingsrepresentant Ulf Leirstein til DN.
I nabolandet avviser alle de andre partiene tettere samarbeid med Sverigedemokraterna - tross stor fremgang til 13 prosent ved søndagens valg.
- Jeg tror at den ensidige fordømmelsen har bidratt sterkt til å gi Sverigedemokraterna et løft. De etablerte partiene har problemer med hvordan de skal forholde seg. Det samme skjedde i Østerrike og ga Frihetspartiet der et kraftig oppsving, sier han.
Forskjell
Frp-leder Siv Jensen har kalt Sverigedemokraternas valgresultat et sykdomstegn. Overfor NTB reiser hun også spørsmålet om andre partiers unnlatelse av å ta en nyansert debatt om i innvandringsspørsmålene har bidratt til den store valg-fremgangen.
Frp-kollega Leirstein synes det ser ut som Sverigedemorkratene i det siste har anstrengt seg for å bli mer "spiselige" for andre partier.
- Jeg har ingen mening om Sverigedemokraterne vil endre seg og til slutt ende i regjeringsposisjon. Men jeg har lest partiprogrammet. Det er det mye jeg og vi er uenige i. Men det ser ut som de har nærmet seg oss i innvandringsspørsmålene og ikke er like tøffe lenger , sier Leirsten.
Han regner uansett med at de andre svenske partiene vil holde Sverigedemokraterna utenfor noe samarbeid.
- I alle fall denne valgperioden. De må de nok etter sine tøffe ytringer, sier han.
Frp frosset ut før
Tidligere KrF-statsminister Kjell Magne Bondevik tok mange ganger avstand fra samarbeid med Frp i regjering. Skiftet kom i 2012 da dagens leder Knut Arild Hareide erklærte at han ville være åpen for samtaler med alle ikkesosalistiske partier hvis valgresultatet tilsa det.
I 2001 kalte Høyre-topp Jan Petersen regjeringssamarbeid med Frp for et "marerittscenario". Erna Solberg har som kjent erklært at "Frp har forandret seg".
Foran 2009-valget lovet Venstre-leder Lars Sponheim skriftlig at han aldri skulle samarbeide med Frp i regjering. Valget gikk dårlig. Partilandsmøtet i 2012 snudde og varslet at Venstre ikke lenger " ville stille seg i veien" for Frp i borgerlig regjeringssamarbeid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.