Verdens finanselite er i disse dager samlet i Davos i Sveits til det årlige World Economic Forum.

Der satte hedgefond-topp Davide Serra og økonomiprofessor Nouriel Roubini tonen, da de snakket om virkemidlene kvantiative lettelser og lave renter - som fortsatt benyttes av myndigheter verden over for å komme seg ut av krisen.

- Når myndigheter låner, stjeler penger de fra våre barn. Kvantitative lettelser er akkurat det samme, vi reduserer avkastningen for fremtidige generasjoner. Kvantitative lettelser skaper et generasjonsdilemma, sa Serra, ifølge den britiske avisen Telegraph

Samtidig advarte Roubini sentralbanken mot å trykke mer penger, dersom de skal unngå å skape en boble. Han mener at politikerne har oppmuntret både markeder og privatpersoner til å påta seg enorm gjeld, blant annet gjennom å ikke ta tak i boblene da de oppstod.

Zombie-tilstander
Han mener at ekspansiv pengepolitikk skaper et system for bobler.

- Sentralbankene har påvirket oppførselen til privat sektor. Det må de tenke på. Når man skal komme seg sakte ut av de kvantiative lettelsene kan man skape enda en boble og enda en krise, sa Roubini.

- På et eller annet tidspunkt, kommer konsekvensen av å ikke bygge ned gjelden til å bli zombie-banker, zombie-selskaper, zombie-husholdniger og zombie-regjeringer.

Advarslene kommer etter at den japanske sentralbanken ga etter for politisk press, og garanterte kjøp av statsgjeld for det som kan bli ubegrensede verdier.

Vanskelig å stramme inn
Både Roubini og Serra mener at de kvantitative lettelsene var viktige i begynnelsn av krisen, med at det nå gjør det vanskelig å stramme inn.

Adam Posen fra Peterson Institute for International Economics forsvarte kvantitative lettelser i debatten, og sa at virkemiddelet har vært brukt gjennom historien.

Han mener at grunnen til at de kvantitative lettelsene ikke har så stor effekt som man kanskje hadde håpet har mer å gjøre med investorene oppførsel enn pengepolitikken.

- De samme investorene som la skylden for krisen på sentralbankene for å holde rentene lave sier nå at lave renter reduserer risikoappetitten. Vi må endre fokuset til investorens oppførsel, sa han.

Les også: Mener USA har sviktet sine egne: - Dette kan bli stygt

Frykter «perfekt storm» i 2013 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.