Den styrtrike russiske oligarken Mikhail Fridman står bak selskapet som onsdag gjorde gigantoppkjøpet på norsk sokkel.
DEA, som kjøper tyske E.ONs norske oljevirksomhet for 1,6 milliarder dollar, er eid av investeringsselskapet Letterone, som kontrolleres av Fridman.
Letterone kjøpte DEA av det tyske energiselskapet RWE i mars. For nordmenn er Fridman kanskje særlig kjent som teleselskapet Telenors partner og stridsfiende i kampen om mobilselskapet Vimpelcom. Letterone er også største eier i Vimpelcom, og blir spekulert i å være en av få aktuelle kjøpere til Telenors Vimpelcom-aksjer.
Kastet ut av britisk sokkel
I mars i år ble DEA kastet ut av kampen om 12 nye blokker på britisk sokkel. Årsaken var at Fridmans Letterone på det tidspunktet var i ferd med å overta det tyske selskapet.
Det britiske energidepartementet begrunnet svartelistingen med «mulige fremtidige sanksjoner».
Etter Letterones oppkjøp har britiske myndigheter krevd at DEA selger unna sine britiske eiendeler. I april fikk selskapet seks måneders frist med å kvitte seg med eiendelene. Tidligere denne uken ble det kjent at DEAs gasseiendeler på britisk sokkel blir solgt til Ineos for 750 millioner dollar.
Norge har ikke gått like langt som britiske myndigheter. Onsdag varsler DEA at det vil trappe opp virksomheten i Norge ytterligere.
«Dette oppkjøpet er første steg i DEAs nye vekststrategi. DEA har tilgang til betydelige finansielle ressurser, og jeg forventer at DEA vil gjøre ytterligere investeringer på norske sokkel», kommenterer DEAs styreleder Lord Browne i en melding fra selskapet onsdag.
Administrerende direktør Hugo Sandal i DEA Norge sier til TDN Finans onsdag at selskapet er i flere konkrete samtaler om ytterligere transaksjoner.
-Vi er i samtaler med flere selskaper for øyeblikket, utelukkende med henblikk på å vokse (..) Vi gjør ingen dealer hvis vi ikke blir større gjennom den dealen, understreker Sandal til nyhetsbyrået.
Vil satse mer
DEA er tydelig på selskapet vil satse på norsk sokkel. Kjøpet innebærer at selskapet øker sin produksjon i Norge med rundt 45.000 fat oljeekvivalenter gjennom andeler i tre produserende felt: Skarv (28,1 prosent), Njord (30 prosent) og Hyme (17,5 prosent), til totalt 75.000 fat pr dag.
Porteføljen er balansert mellom olje og gass og inneholder eierandeler i prospekter, samt funn og felt i alle faser av verdikjeden.
Som en del av avtalen, overtar DEA også andeler i andre utviklingsprosjekter og funn, deriblant Snilehorn, Snadd og Fogelberg, samt en bred portefølje av letelisenser på norsk sokkel.
«Kjøpet gir videre tilgang til ytterligere vekstmuligheter gjennom letevirksomhet og utvikling av eksisterende funn», heter det.
Les også på DN.no:
Volkswagens nye plan
Regjeringen øker oljepengebruken: - En svært uventet hendelse
Hver femte arbeidstaker usikker på jobbfremtiden
Se DNtv: Er med i patruljeløp for 18. gang: – Vi er stayere
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.