Spesialtilpassede mobiltelefoner for trening og friluftsliv er ikke noen ny idé. Og Sony Ericsson har helt siden slutten av 1990-tallet jevnlig kommet med slike telefoner. I begynnelsen handlet det egentlig bare om å beskytte en vanlig telefon mot fukt og støv, men etter hvert kom også skrittellere og egne programmer for treningsdagbok og lignende inn.
Med Xperia Active får man alt dette i tillegg til sensorer for tilkobling av pulsklokker, egne apps for trening og ikke minst muligheten til å lese e-post i løypa. Når prisen i tillegg ligger under 3.000 kroner er Xperia Active verdt å ta en nærmere titt på.
Design
Sony Ericsson Xperia Active har en såkalt IP67-klassifisering. Det betyr at kabinettet er fullstendig beskyttet mot inntrenging av partikler og at telefonen kan ligge på en meters dyp i 30 minutter uten å ta skade av det. I praksis betyr det at du kan bruke telefonen i regnet og miste den i gjørma uten at det spiller noen rolle.
Active har den vanlige glassfronten som andre smarttelefoner. Rundt glasset ligger en aluminiumsramme. På baksiden er det to lag med deksler som beskytter elektronikken. De to pluggene for lader og lydkabel er beskyttet av gummiplugger.
Xperia Active har en medfølgende gummi-rem som er skikkelig solid og en bæreveske til å feste på armen under aktivitet.
I bruk er skjermen noe mindre sofistikert enn andre smarttelefoner, men telefonen oppleves ikke spesielt annerledes å bruke enn andre smarttelefoner, trass i feltuniformen.
Jeg ser ingen grunn til at Sony Ericsson ikke kunne laget skjermen og telefonen større enn den er. Den føles ofte litt for liten til at man gidder surfe med den og åpne vedlegg.
Personlig trener eller trenering?
Sony Ericsson har lagt inn et par apps for trening og mosjon i Active. Den ene appen er Walkmate, som teller skritt og fører statistikk over aktivitetsnivået ditt. Jeg brukte den sammen med en dedikert skritteller, og oppdaget at telefonen registrerte langt færre skritt, samtidig som den var lettere å «lure» ved å riste den. Selv om skrittellingen ikke er presis, fungerer Walkmate greit til å se hvilke dager man har vært mest aktiv. Vær oppmerksom på at funksjonen bruker en del batteri.
I tillegg ligger appen «iMapMyFITNESS+» inne. Den gjør akkurat det samme som Endomondo, Nike+, Runkeeper og lignende tjenester som er tilgjengelig. Du kan sette forskjellige parametre for trening og Imapmyfitness+ følger med på hvor du ferdes med gps-en. Den kan også kobles til sensorer som bruker ANT+, som skrittellere, pulsmålere og sykkelcomputere. Og selvsagt kan den automatisk legge ut en skrytemelding på Facebook for deg etter endt trening.
Dessverre snakker ikke Imapmyfitness+ med Walkmate så man får ikke antall skritt fra Walkmate inn i treningsøktene automatisk.
Min erf#229 er at foruten muligheten til å snakke med ulike typer ekstrautstyr (ANT+) gir ikke disse appene noen voldsom fordel fremfor andre gratis treningsapper som kan lastes ned. For de som har ANT+ pulsklokke eller sykkercomputer er Xperia Active den eneste telefonen på markedet i dag som fungerer med utstyret.
Brukeropplevelse
Ser man bort fra treningsfunksjonene er Xperia Active som en hvilken som helst annen smarttelefon fra Sony Ericsson. Den har samme grafiske fremstilling som de andre Xperia-telefonene, på godt og vondt. De fleste opplever at dette er blant de enkleste systemene på markedet, men de mest avanserte brukerne savner innimellom en del muligheter til skreddersøm.
Xperia Active dekker også de fleste behov for e-post, nettsurfing og sosiale medier, men den relativt lille skjermen gjør ikke disse oppgavene særlig morsomme. E-postprogrammet må også sies å være litt tungrodd for de som mottar mye post.
Multimedia
Skal man kjøpe en treningstelefon, er det også sannsynlig at man vil spille en del musikk på telefonen. Derfor er det utrolig dårlig av Sony Ericsson å ha en utgang til hodetelefoner som ikke aksepterer store deler av hodetelefonene på markedet. Har du lagt mye penger i gode hodetelefoner, er det stor sjanse for at du ikke får brukt dem på Xperia Active eller de andre Xperia-telefonene. Dette ser ut til å gjelde alle hodetelefoner med mikrofon eller fjernkontroll på ledningen, og alle hodesett med «Made for Iphone»-merking.
I tillegg er det tydelig flimring på skjermen innimellom. Dette skyldes antakelig at lyssensoren ikke er helt stabil, men kan også skyldes selve LCD-panelet. Det er i alle fall slitsomt å se på skjermen over tid.
Kameraet er imidlertid over gjennomsnittlig bra. Spesielt med lite lys tilgjengelig blir bildene bedre enn hos mange konkurrenter.
Konklusjon
Sony Ericsson Xperia Active er en nisjetelefon med en svært hyggelig pris som gir god valuta for pengene. Det er noen svakheter i skjermen og lydutgangen, og generell bruk gir ingen wow-opplevelse.
Sammenlignet med Motorola Defy, som også er av den robuste sorten, kommer Xperia Active til kort på alle områder unntatt pris og muligheten for tilkobling til eksternt treningsutstyr gjennom ANT+. Heldigvis er telefonen såpass billig at man kan vurdere å ha den som en sekundær telefon til trening og friluftsliv.
Nå er det bare å vente på lavkarbo-mobilen.