MARBELLA, SPANIA. - Et veldig godt råd jeg kan gi, er dette: Bruk 700 euro ekstra (6.300 kroner) for en teknisk befaring av boligen. Ellers kan du få deg en dyr overraskelse. 700 euro er en fryktelig billig forsikring når du kanskje skal bruke 4,5 millioner på en feriebolig i Spania.

Advokat Einar Askvig i Vogt Advokatfirma har bodd og jobbet i Spania i 16 år, og har hjulpet mange nordmenn med å unngå dyre feller.

Å kjøpe feriebolig i Spania er nemlig noe helt annet enn å skaffe seg en hytte hjemme i Norge, understreker han.

- Alt er forskjellig. I Spania er det ingen statsautoriserte eiendomsmeglere. Dessuten har man et notarsystem her som få skjønner noe av. Å ta kontakt med en advokat når du skal kjøpe Spania-bolig er noe jeg anbefaler, for det er advokaten som kjører kjøpsprosessen når megleren er ferdig og frem til du får nøkkelen til huset, sier Askvig.

Advokat Einar Askvig i Vogt Advokatfirma. Foto:
Advokat Einar Askvig i Vogt Advokatfirma. Foto: (Foto: Line Kaspersen)
 

- Alle utlendinger benytter seg av advokat. De som ikke gjør det, kan få seg noen uønskede overraskelser. Svindlere ser etter naive utlendinger som ikke bruker advokat, sier han.

- Bruk fagfolk

En fersk undersøkelse fra DNB Eiendomspuls viser at én av fem nordmenn drømmer om hytte i utlandet.

Det er nå like mange som drømmer om hytte/fritidsbolig i utlandet, som de som drømmer om hytte på fjellet. Sverige og Spania frister flest, etterfulgt av Frankrike og Tyrkia.

Før årtusenskiftet var det bare en liten del som eide fritidsbolig i utlandet. Siden 2001 er antallet personer med fast eiendom i utlandet mer enn syvdoblet. Og tallet er stigende, ikke minst i Spania.

DNB er en eneste norske banken som tilbyr finansiering av eiendomskjøp i Spania med pant i den spanske boligen. Nå åpner de også eget kontor her.

- Det viktigste er at folk bare ikke hopper ut i det og kjøper en feriebolig. Når du skal kjøpe eiendom i utlandet, er det avgjørende å bruke fagfolk. Både rettigheter som forbruker, tekniske standarder og skatteregler kan være annerledes. Og så må du ha råd til det. Vi anbefaler ikke akkurat folk med marginal økonomi å kjøpe feriebolig i utlandet, sier Knut Øvreeide, som er leder for kredittavdelingen i DNB Luxembourg.

- Du skal takle en renteøkning på fem prosent. Selv om renten går opp, skal du ha råd til å beholde ferieboligen i Spania. Det er absolutt folk vi må skuffe, folk vi må si nei til. Det er ikke alle som har økonomi til hytte i Syden, sier Øvreeide.

 

Her er DNBs sjekkliste til deg som vurderer å kjøpe bolig i utlandet:

  • Prøv først: Det kan være lurt å leie bolig i området før du velger å kjøpe, for å se hvordan du trives. Skal du leie ut boligen, kan det være lurt å danne seg et inntrykk av hvordan det lokale utleiemarkedet er.

 

  • Sjekk reguleringsbestemmelsene: Plutselig kan du få en høyblokk rett foran boligen eller en motorvei i hagen. Banken eller en lokal advokat kan være behjelpelig med denne sjekken.

 

  • Sjekk heftelser og hjemler på eiendommen: Sjekk at alle fellesutgifter og kommunale avgifter er betalt, og at selgeren er den faktiske og reelle eieren av objektet. Sjekk sameiets økonomi og hvor mange enheter som eventuelt står tomme eller er usolgt. Er det mange usolgte enheter, kan regningen for felleskostnader som basseng, vakthold, renovasjon og forsikringer fort bli ubehagelig.

 

  • Vær valuta-smart: Det er lurt å låne i samme valuta som eiendommen omsettes i for å oppnå en lavest mulig valutarisiko knyttet til investeringen. Valutasvingningene mellom euro og norske kroner viser at dette kan gi store utslag den dagen man eventuelt skal selge boligen igjen.

 

  • Husk skatt, arv og valuta: Å kjøpe i et annet land betyr også delvis skatteplikt og fradragsrett til et annet land. Tenk gjennom konsekvensene og sett deg inn i regelverket.

 

  • Bruk fagfolk: «As is» betyr «as is» i Spania og Frankrike. Det er ofte for sent å klage når eiendommen allerede er overdratt til deg som ny eier. Få en fagmann til å vurdere boligen og prisen før du kjøper.

 

  • Ikke skriv under på en kontrakt du ikke forstår: Altfor mange «tenker norsk» og har blind tro på meglere. Still spørsmål og be om dokumentasjon for svarene. Husk også at firmaer kan gå konkurs før eiendommen er ferdig - og at bankgaranti er et absolutt krav dersom du kjøper i et nybyggingsprosjekt.

 

Les flere saker om ferieboliger i utlandet her:

- Vi har kjøpt flybilletter til Spania siste helgen i oktober og påsken neste år - nå mangler bare ferieboligen

Her vil «alle» pengesterke nordmenn kjøpe feriebolig i Spania

- Ingen er mer kresne enn norske ferieboligkjøpere  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.