Oslo Børs åpnet positivt på rundt en prosent, men falt tilbake til gårsdagens sluttnivåer før lunsj. Et nytt klatreforsøk senere på dagen ble forpurret av dårlige nyheter fra USA.
Mest oppsiktsvekkende på Oslo Børs i dag, er oppgangen John Fredriksens Frontline. Etter å ha vaket mellom 34 og 35 kroner aksjen frem til klokken 14, skjedde det noe. Aksjen begynte å stige mer og mer, til over 38 kroner aksjen i firetiden. Da ble handelen stanset av Oslo Børs, som undersøkte aksjen. Da handelen åpnet igjen, steg aksjen ytterligere til 39,73 kroner - en oppgang på formidable 18,24 prosent. Aksjen har blødd kontinuerlig i hele år, med en nedgang så langt på 73 prosent. Det er ikke kommet noen meldinger fra selskapet i dag som forklarer oppgangen.
Yara korrigerer ned
Gjødselsprodusenten Yara International falt noe tilbake tirsdag etter markert børsoppgang mandag, da selskapet satte opp nitratprisene med ti euro per tonn.
- Dette bekrefter at den underliggende etterspørselen i Europa er god og at kundene aksepterer høyere priser. På de multiplene Yara-aksjen handles på nå så tror implisitt ikke markedet på de estimatene som ligger der, sier analytiker Henrik Sinding i Carnegie til TDN Finans tirsdag.
Meglerhuset har en "outperform"-anbefaling på aksjen med et kursmål på 410 kroner.
Yara-aksjen sluttet ned 0,55 prosent til 289,80 kroner og omsatt for 739 millioner kroner, eller 15 prosent av verdien på aksjer som byttet hender på Oslo Børs i dag.
Arctic gjentar kjøpsanbefaling på RCCL, tar ned kursmål
Cruiserederiet RCCL åpnet dagen knallsterkt, opp nær 10 prosent siden før helgen. Selskapet la fredag frem et resultat på 43 cent per aksje i andre kvartal, mot en forventning på 44 cent. Etter justering for en regnskapsfeil på 0,04 cent, kom resultatet resultat godt over forventning, til 47 cent per aksje.
Meglerhuset Arctic Securities opprettholder en kjøpsanbefaling men tar ned kursmålet på RCCL til 47 dollar per aksje fra tidligere 55 dollar, ifølge en oppdatering mandag.
- Risikoen i forhold til vår anbefaling relaterer seg i hovedsak til det amerikanske forbruket på grunn av den pågående gjeldssituasjonen i USA, heter det.
På en presentasjon i Oslo tirsdag sa konsernsjef Richard Fain at aksjemarkedet har en overdreven frykt for effektene av en svakere økonomisk vekst, og at selskapet kan reallokere kapasitet om behov.
Les også: Uro i Middelhavet bremser RCCL
- Vi er ikke immune mot nedganger i verdensøkonomien, men vi er ganske motstandsdyktige. Korrelasjonen mellom BNP-vekst og etterspørselen etter cruiseskip er ikke så stor som folk ser ut til å tro, og vi kan dessuten flytte kapasitet rundt, sier Fain.
Konsernsjefen kjøpte etter kvartalstallene fredag 66.000 aksjer i selskapet til kurs 22,72 dollar, eller omkring 122,2 kroner aksjen.
RCCL sluttet opp 2,15 prosent til 138,00 kroner, omsatt for 422 millioner kroner..
Amerikanske nøkkeltall
Klokken 16 norsk tid ble forbrukertillitsindeksen fra Conference Board presentert. Den slo inn langt under ventet, og bidro til å sende Oslo Børs i minus.
Nordea Markets ventet på forhånd en indeks på 52,0 poeng - et nivå de på forhånd karakteriserte som lavt.
- Vi må tilbake til oktober i fjor for å finne et så lavt nivå på denne forbrukertillitsindeksen. Nedgangen i den tilsvarende indeksen fra University of Michigan (UoM) har falt mer dramatisk, til et nivå noe under der den var under resesjonen i 2008-2009. Det er langt igjen før Conference Boards indeks kommer dit. Den var på det laveste 25,3 i februar 2009, skriver Nordea Markets.
Indeksen slo inn på 44,5.
Etter stengetid i Oslo ventes referatet fra det seneste rentemøtet i Fed, noe som kan sette tonen for Wall Street i kveld, og dermed påvirke Oslo Børs i morgen, onsdag.
Den amerikanske boligprisindeksen S&P/Case-Shiller for juni offentliggjøres ble offentliggjort klokken 15 norsk tid, men påvirket markedet i liten grad tross oppgang i boligprisene for tredje måned på rad.
- Det er ingen tegn til bedring i det amerikanske boligmarkedet, men markedet synes å være i stabiliseringsmodus, het det på forhånd.
Hovedindeksen sluttet opp 0,37 prosent til 370,10 poeng. Det ble omsatt aksjer og egenskapitalbevis for 4,6 milliarder kroner.
Les også:
- Ingen grunn til å eie Frontline-aksjen
Oppgraderer Telenor til kjøp
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.