Det britiske finanstilsynet FSA slår alarm og frykter en fullstendig nedsmelting i landets marked for næringseiendom, skriver Dagens Næringsliv.

Prisfall og skjerpede krav til bankene kan føre til enorme nedskrivninger og tap.

Financial Services Authority (FSA) påpeker i en ny rapport at de pågående stresstestene av landets banker tilsier at bankene må øke sin egenkapital. Det betyr salg av midler, og at lån må innfris.

Problemet med store deler av eiendomsmarkedet, og særlig næringseiendom, er at verdien av bankenes eiendomsportefølje ikke ble nedskrevet til reell verdi under finanskrisen. Dette ble i stor grad gjort for å hindre at lånebetingelsene ble brutt, og at låntagerne skulle bli tvunget til å innfri lån de åpenbart ikke var i stand til å innfri.

Strengere bankkrav
FSA opplyser at lån for rundt 160 milliarder pund (knapt 1500 milliarder kroner) til næringseiendom i Storbritannia forfaller de neste fem årene.

FSA mener dette er kanskje den største truselen mot britisk økonomi i år.

Britisk økonomi krympet ifjor med 6,2 prosent, målt i brutto nasjonalproduktet (bnp). Stresstestene bankene nå utsettes for tilsier krav om at de må tåle et bnp-fall på 8,1 prosent. Prognosene for britisk økonomi i år tilsier at den kommer tilbake på plussiden, ifølge FSA.

- FSA spør seg om bankene tåler det, om de blir utsatt for mer stress. Men dette er ikke noe vi tror vil skje, sa Adair Turner, sjef for FSA på en pressekonferanse i London nylig.

FSA-sjefen oppfordrer til at de statlige stimulansepakkene nå avvikles gradvis og nennsomt for å unngå de verste effektene.

Les også: Britisk gjeldskrise kan bli verre enn i Hellas


<b>Frykt for krisens andre bølge</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.