Oljeprisen har styrket seg i det siste og kryper stadig nærmere 90 amerikanske dollar fatet. Desemberkontrakten for olje , Brent Blend ligger mandag på rundt 88 dollar per fat.
Frykter oljeprissjokk
Handelsbanken skriver i sin mandagsrapport at man er bekymret for et oljeprissjokk.
- En smule bekymring føler vi også fordi oljeprisen er på vei oppover. Selv om dette naturligvis er godt for norsk økonomi og de fleste aksjer på Oslo Børs, ligger det en risiko der for et oljeprissjokk, som resten av verden kan ha problemer med å håndtere i dagens situasjon dersom oljeprisen skulle skyte raskt nok og langt nok i været. Ennå ser vi imidlertid ingen tegn til dette, skriver Handelsbanken i en markedsrapport mandag.
Kan raskt bli 90 dollar
Torbjørn Kjus, oljeanalytiker i DnBNor Markets, tror ikke på et oljeprissjokk på kort sikt. Men at prisen kan gjøre et lite hopp, tror også Kjus på:
- Det er ikke mye som skal til for å dytte prisen over 90 dollar fatet. Et par uker med god oljestatistikk fra USA og gode tall fra Kina kan lett drive prisen på olje over 90 dollar fatet etter at Saudi Arabias Al-Naimi for to uker siden ga grønt lys for oljepriser opp til 90 dollar, sier Kjus til DN.no.
-Opec vil tillate 100 dollar fatet
Før dette hadde Al-Naimi uttalt at han foretrakk oljepriser i intervallet 70-80 dollar fatet, nå er dette justert til 70 til 90 dollar forteller Kjus.
- Dette betyr at Saudi antagelig ikke vil gripe inn for å stoppe oljeprisoppgangen før vi nærmer oss 100 dollar per fat, sier Kjus.
Samtidig presses oljemarkedet videre oppover av ekstra likviditet fra pengetrykking i USA, etter FEDs beslutning om å kjøpe mer statsobligasjoner i forrige uke, mener Kjus. Denne ekstra likviditeten vil kunne påvirke oljemarkedet i flere måneder fremover.
Opp på sikt
Handelsbanken er mer optimistisk når det gjelder neste års oljepris enn det DnBNor er:
- Jeg vet at Handelsbanken har en gjennomsnittspris på 100 dollar for året 2011. Vi har i to år hatt 85 dollar som estimat for snittpris i 2011 og har foreløpig ikke sett noen grunn til å endre på dette nivået. Vi tror på sterkere oljepriser de kommende årene men tror vi må vente et år eller to på den virkelig store bevegelsen. Dette er fordi Saudi fremdeles vil ha oppsidekontroll i 2011, sier Kjus.
- Husk at det er stor forskjell på å tro at vi kan se enkelte dager med 100 dollar per fat til det å tro på 100 dollar per fat som snittpris for året, sier Kjus.
Kjus utelukker ikke perioder med høyere oljepris neste år, men tror at dette vil følges av priskorreksjoner akkurat som vi har sett i de siste årene.
- De siste seks årene har det vært fra 2-4 priskorreksjoner hvert år og dette vil antagelig fortsette i årene fremover, sier Kjus.
150 dollar i 2015
På litt lengre sikt tror derimot Kjus på en betydelig høyere oljepris.
Meglerhuset DnBNor opererer med en antatt oljepris på 150 dollar i 2015.
Kjus tror ikke det vil være mulig å stoppe etterspørselsveksten i U-landene. Landene utenom OPEC vil slite med å øke produksjonen, mens OPEC må produsere mer og dermed spiser opp sin nåværende reservekapasitet.
- Vi ser dermed for oss en repetisjon av det som skjedde i perioden 2005-2007 men fra en høyere prisbase. Da steg oljeprisen fra 28 dollar per fat i 2003 til 73 dollar per fat i 2007, sier Kjus.
Dersom etterspørselen stiger som forutsatt vil ikke Saudi Arabia lenger ha muligheten til å holde prisene særlig nede, mener Kjus.
Kjus mener at dersom det derimot skulle bli oljeprisfall så vil neppe Saudi Arabia stort lenger påta seg rollen som det eneste medlemmet av Opec som skal kutte kraftig i sin produksjon.
- Dessverre for Norge og andre produsentland vil oljeprisene i et slikt tilfelle antagelig være på et lavere nivå lengre enn under den siste prisdippen fordi Saudi ikke vil svare med like aggressive produksjonskutt som våren 2009, sier Kjus.
- Saudi Arabia har praktisk talt ikke økt sin produksjon det siste året på tross av en stor økning i etterspørsel; det er dermed sannsynlig at de heller vil disiplinere de andre landene i OPEC før de gjør produksjonskutt selv . I en potensiell neste runde for produksjonskutt vil det måtte være land som Angola og Nigeria som står i fronten for produksjonskuttene og det er vanskelig å se for seg at de kommer til å levere særlig godt, sier Kjus.
"Peak demand" før "peak supply"
Kjus mener etterspørselen kommer til å nå taket før tilbudet.
- Vi kan komme til å ende opp med en situasjon der vi ser ”peak demand” før ”peak supply” i oljemarkedet hvis vi får rett i at oljeprisene vil tvinges kraftig oppover i løpet av fem år, sier Kjus.
Selv om det skulle være nok ressurser på globalt nivå, tar det tid for å få igang ny produksjon, mener han.
- Det er 5-10 års tidsslep på når investeringene gjøres sammenlignet med når oljen fra disse investeringene treffer markedet. Muligheten for å øke produksjonen blir dermed like viktig som størrelsen på ressursene de neste fem år, sier Kjus.
Kan også bli motsatt prissjokk
På spørsmål om man også kan se en kraftig reduksjon i oljeprisen, så sier Kjus at det selvfølgelig er mulig men at han ikke tror det er det mest sannsynlige utfallet.
- Vi tror ikke på noen dobbel-dip resesjon, men hvis det skulle komme til å skje vil oljeprisene selvfølgelig falle kraftig, sier Kjus.
Les også: - Høyere oljepriser i sikte
Derfor er oljeprisen upåvirket av krisen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.