Det har vært til dels store bevegelser i finansmarkedene på den første handelsdagen etter påskehelgen.
I aksjemarkedet har det vært bred nedgang på nær sagt alle de store børsene i verden det siste døgnet. I valutamarkedet flykter markedsaktørene tilbake til dollar. Og i rentemarkedet er det størst etterspørsel etter statsgjeld fra antatt sikre betalere som USA og Tyskland.
Samtidig øker bekymringen for at nok en kriseøkonomi i Sør-Europa skal havne i nye problemer. Renten på spansk statsgjeld har steget kraftig de siste dagene.
Kan være vendepunkt
Frykten og uroen preger markedene tirsdag.
- Det har kommet tilbake nå, sier rente- og valutastrateg Bjørn-Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities til DN.no.
Etter et svært sterkt første kvartal, med oppløftende nøkkeltall fra amerikansk økonomi og mer enn 1000 milliarder euro i billiglån fra Den europeiske sentralbanken (ECB) for å dempe frykten for nye statskriser i Europa, har stemningen snudd de siste dagene.
- Vi ser at problemene i Spania blusser litt opp igjen, og de amerikanske nøkkeltallene ikke har vært like overbevisende.
Les også: Spanske og italienske renter stiger videre
- Markedet er usikker på om det er et vendepunkt i negativ retning, sier Wilhelmsen.
Optimismen forsvant
Den positive drivkraften fra amerikansk økonomi, som blant annet kom til syne i oppgangen i lange statsrenter i USA noen uker før påske, har forsvunnet igjen. Fredagens arbeidsmarkedsrapport fra myndighetene viste at det ble skapt langt færre jobber enn ventet i mars.
Nå ser markedsaktørene for seg lavere vekst og muligheter for en ny runde med massive oppkjøp av gjeld fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve.
Wilhelmsen mener likevel reaksjonen er i overkant pessimistiske på bakgrunn av ett eneste tall. Han tror jobbveksten vil fortsette, og at fredagens tall var et enkeltutslag i en langsiktig positiv trend i arbeidsmarkedet.
- Det vil være volatilitet, det vil ikke være en rett linje. Det vil være noen dårlige måneder og mars var en slik dårlig måned, sier Wilhelmsen.
Kraftig renteoppgang i Spania
Like optimistisk er han imidlertid ikke på Spanias vegne. Siden forrige mandag har renten på spansk statsgjeld med ti års løpetid steget fra rundt 5,30 prosent til 5,93 prosent i dag. Og vi skal ikke lengre tilbake enn til begynnelsen av mars i år for å finne forrige gang renten var under fem prosent.
- Det er ikke sikkert at den spanske statsrenten har sluttet å stige. Det kan hende at vi får mer negativt fokus på Spania, sier Wilhelmsen.
Han mener det er fire forhold som plager spansk økonomi for tiden:
1. Kraftig økonomisk nedtur, arbeidsledighet på nesten 25%.
2. Boligprisfallet ser ut til å fortsette, og bankene må innfinne seg i å ta større tap enn de hittil har gjort.
3. Lav konkurranseevne krever intern devaluering: Lønninger må ned.
4. Statsgjelden øker raskere enn tidligere antatt. Stort underskudd på statsbudsjettet.
- Det er store problemer som fører landet inn i en negativ spiral. Og det er ikke sikkert at markedets bekymring for den situasjonen er på topp nå - det kan forverres ytterligere, sier Wilhelmsen.
Balansegang
Med en statsgjeld på i overkant av 800 milliarder euro, rundt 80 prosent av bnp, er Spanias gjeldsbelastning moderat sammenlignet med flere av de andre landene som har opplevd statsfinansielle problemer de siste årene. Og Wilhelmsen er overbevist om at EU er innstilt på å redde landet dersom det får problemer med gjeldsforpliktelsene.
Men først må landet forsøke å få til en vanskelig balansegang mellom å overbevise markedet om at budsjettkuttene er store nok, og samtidig sørge for at kuttene ikke kjører økonomien enda dypere ned i grøften.
- Jeg tror at Spania vil forsøke å løse situasjonen selv, og forsøke å overbevise markedet om at de gjør nok tiltak til å stabilisere statsgjelden. Men gjør de for mye, rammer det økonomien, og gjør de for lite blir de straffet av markedet, sier Wilhelmsen.
Les også:
<b>Tallene du ikke fikk med deg</b>
<b>Børsen følger USA ned</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.