Igår feiret Wall Street at resesjonen i USA i praksis er over, men i dag var det bare tomme glass, sprekte ballonger og lettskremte investorer på meglergulvet.

Etter at Asia-børsene i natt fulgte opp gårsdagens fest på Wall Street, satt Europa en annen tone i dag. Både Paris- og Frankfurtbørsen falt over en prosent.

Da USA-børsen åpnet var det aldri tvil om hvor det bar. Rett i ned.

Ved handelsdagens slutt var det ikke ett eneste selskap på Dow Jones i pluss - man må seks måneder tilbake for å finne større fall på en enkelt dag.

Den siste handelsdagen i måneden sørget for den nærmest selvoppfyllende profetien om "rød oktober". Dow Jones sluttet måneden fattige 0,5 poeng høyere enn der den begynte, mens både Nasdaq og SP500-indeksen måtte konstatere at rekken av måneder på rad med oppgang nå er slutt.

Aller verst i dag gikk det ut over finans-, olje- og gruveaksjer.

Citigroup sluttet ned 5,5 prosent, Bank of America falt 6,5 prosent.

En annen bank, CIT Group (ikke til forveksling med Citigroup), falt 24 prosent etter at blant annet Wall Street Journal spekulerer i at den kan gå konkurs i løpet av helgen eller tidlig mandag.

Les saken: Kan bli USAs femte største konkurs i historien

Ok marotall
Investorene i USA hadde i dag et øye på økonomirapporter, inkludert oversikt over folks personlige inntekt, forbruk, forbrukertillit og produksjon.

Det private forbruket i USA falt med 0,5 prosent i september, på linje med ekspertenes forventninger.

Les: Forbruksdropp i USA

Innkjøpssjefsindeksen for Chicago, den såkalte Chicago PMI-indeksen fra Institute for Supply Management, viser at aktiviteten i næringslivet i Chicago økte overraskende mye i oktober.

Les: Sterk Chicago-indeks

Men helt ok makrotall hadde ingenting å si. En annen aktør fikk nemlig bestemme det meste i dag: Dollaren.

Dollaren knekker oljeprisen
Sammen med børsen faller oljeprisen også kraftig tilbake. Et fat nordsjøolje med levering i desember går fredag kveld for 75,4 dollar fatet, mens WTI-oljen går for 77,1 dollar fatet. Begge en nedgang på mer en 2,5 dollar siden igår.

En viktig driver for nedgangen på Wall Street og oljen er dollaren, som i dag styrker seg. Historisk sett har sterk dollarkurs virket positivt inn på aksjemarkedet, men nå er det blitt omvendt: Jo sterkere dollar, jo mer faller markedene, påpeker analytikerne.

Kraftig utslag på «frykt-raderen»
Etter en uke med stort sett røde dager, gårsdagen som var preget av kraftig oppgang og dagens brutale nedtur, har analytikerne igjen fattet interesse for den såkalte VIX-indeksen.

VIX - CBOE Volatility Index, populært kalt frykt-indeksen, indikerer i hvilken grad markedet venter usikre markeder fremover. I dag stiger indeksen 25 prosent til over 30 - et kritisk nivå som indikerer stor fare - og et nivå man ikke har sett siden juli.