Inntil 2,3 millioner fremmedarbeidere skal bygge infrastruktur og anlegg til fotball-VM i Qatar i 2022. Arjun Kumar fra Nepal betalte nesten en årslønn for å få reise til Qatar og støpe sement.
- Jeg fikk et visum og reise til Qatar ved å betale 30.000 nepalske rupi til en lokal agent, sier Arjun Kumar (29).
30.0000 rupi tilsvarer 1800 kroner, og i Nepal kan det tilsvare inntil ti månedslønner for en industriarbeider.
I Qatar jobber Kumar 12 timer daglig i solsteken og blander sement til et av de store byggeprosjektene i hovedstaden Doha.
Ved solnedgang blir han kjørt til arbeidsleiren Abu Hamour. Et par timer senere står han i tussmørket i det lille gårdsrommet som huser 20 landsmenn. Hvis de ikke rekker bussavgangen før soloppgang neste morgen, kan hele månedslønnen bli holdt tilbake.
Gjestearbeidere som Kumar lever under et strengt arbeidsregime, kalt kafalasystemet. Arbeiderne blir ofte fratatt passet ved innreise, de må ha arbeidsgivers godkjennelse for å forlate landet og for å bytte jobb. I praksis er de sjefens eiendom.
Snart skal de bygge infrastruktur og stadionanlegg til fotball-VM i 2022.
– Jeg har vært her i tre år, og det siste året har jeg lagt til side penger. Jeg får betalt 700 riyals (1150 kroner) i måneden, og da kan jeg sende penger hjem, sier Kumar.
Bygger fotball-VM
Mubarak (33) er fra Sri Lanka og har jobbet i fem måneder som bygningsarbeider i Qatar. Han betalte rundt 80.000 Sri Lanka-rupi (3650 kroner) til mellommenn for å få reise til Qatar.
– I Qatar betaler jeg bare for maten, så jeg håper å kunne legge til side penger. Jeg kan ikke si noe vondt om arbeidsgiveren min, jeg er fornøyd, men én av naboene har ikke fått lønn på seks måneder etter at han ble syk. Han får ikke reise hjem, sier Mubarak.
Rundt ham står beboerne, 17 menn som deler et lite kjøkken, bad og køyesenger fordelt på fire soverom. Etter kritiske artikler i internasjonale aviser er de blitt redde for å kritisere arbeidsforholdene. På spørsmål om hvor den uheldige naboen er, tør ingen av dem å slå følge.
Gjestearbeidere har vært helt nødvendig for store byggeprosjekter i Qatar. 94 prosent av de to millioner innbyggerne i det lille emiratet er innvandrere, og befolkningen har vokst med ti prosent bare det siste året.
I Brussel får arbeiderne støtte av The International Trade Union Confederation (ITUC). Foreningen anslår at rundt én million ekstra arbeidere trengs for å rekke åpningen av fotball-VM.
– De er desperate. Dette er mennesker som mangler jobbmuligheter i hjemlandet og må ta imot et tilbud om å dra til Qatar for å brødfø familien. Der blir de frarøvet fundamentale menneskerettigheter, sier generalsekretær Sharon Burrow i ITUC.
Tidligere i høst skrev britiske The Guardian at én nepalsk arbeider dør hver dag av utmattelse, hjertefeil eller sikkerhetsbrudd. ITUC anslår at hvis ikke forholdene bedres, vil minst 4000 mennesker miste livet under byggingen av anleggene til fotball-VM.
– Qatars velstand blir bygget på bekostning av de fattigste i verden. Det er et apartheidlignende regime, og de fleste lever på slavekontrakter, sier Burrow.
«Veldig stort omfang»
Amnesty International har nylig lagt frem en rapport om gjestearbeiderne i Qatar og ramser opp de største utfordringene:
- Arbeidere som ankommer landet opplever at lønns- og arbeidsvilkår er dårligere enn de ble forespeilet i hjemlandet. Deler av fortjenesten går til mellommenn.
- Arbeidere kan få tilbakeholdt lønn eller ikke få den utbetalt overhodet.
- Arbeidsgiver konfiskerer ofte arbeiderens pass, så de ikke kan bevege seg fritt eller reise hjem.
- Arbeidsdagene er lange i dagtemperatur på inntil 45 grader. Helse og sikkerhet blir ofte dårlig ivaretatt.
– Vi ble overrasket fordi dette har veldig stort omfang. Mange vestlige entreprenører i Qatar er påpasselige med å ha gode regler, men de bruker gjerne underleverandører som ikke har det, sier researcher James Lynch i Amnesty.
– Når arbeiderne må be om tillatelse fra arbeidsgiver hvis de vil forlate landet, sender det et signal til bedriftene om at det er i orden for dem å gjøre som de vil.
Fifa på ballen
Ved hjelp av fotball-VM i 2022 forsøker det internasjonale samfunnet å presse Qatar til å tilpasse arbeidslivet til forholdene i Vesten.
– Først må myndighetene sørge for at bedriftene overholder lovene i landet. Bedriftene må straffes om de konfiskerer arbeidernes pass. Kafalasystemet må bort, slik at arbeiderne kan bytte arbeidsgiver eller reise hjem uten å måtte be om tillatelse fra arbeidsgiver, sier Lynch.
Tidlig i november var lederen for det internasjonale fotballforbundet Fifa, Sepp Blatter, på besøk hos emiren av Qatar, Tamim ibn Hamad Al Thani. Arbeidsforholdene var et av temaene.
– Det gir håp. Nå må vi se at både Fifa og myndighetene i Qatar klarer å omsette gode hensikter til handling, sier Lynch.
Ingen svar fra Qatar
DN har i flere uker forsøkt å få svar fra myndighetene i Qatar på fire spørsmål, uten hell.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
- Hvordan svarer landet på påstandene fra Amnesty International om at kafalasystemet er et brudd på grunnleggende rettigheter?
- Hva vil Qatar gjøre for å hindre at arbeidsgivere holder igjen gjestearbeidernes pass?
- Hvordan svarer det på anslag som sier at 4000 gjestearbeidere kan dø i byggingen VM-stadioner?
- Hva kan Qatar og fotballforbundet Fifa gjøre for å bedre arbeidsforholdene for gjestearbeidere?