Prisveksten og veksten i husholdningenes gjeld kan ikke fortsette, mener Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen. Derfor er det fra 1. desember ifjor innført nye retningslinjer for utlån der bankene som hovedregel skal ha maksimalt 85, mot tidligere 90 prosent, andel gjeld av boligverdien.
I Sverige bråstoppet boligmarkedet da tilsvarende krav ble innført sommeren 2010, ifølge en av Norges aller største boligbyggere BWG Homes.
Finansdirektør Arnt Eriksen i BWG Homes frykter prisfall i bruktboligmarkedet, noe som i sin tur vil ramme nybyggingen og redusere igangsetting av nye boliger.
Noe av effekten Eriksen snakker om kan leses ut av ordreinngangen som BWG Homes la frem igår. I Sverige er det bestilt 24 prosent færre boliger i 2011 enn året før. I Norge var økningen fem prosent.
«Større forskjeller på folk»
– Bankene har aldri tapt penger på boliglån. Å regulere et marked som fungerer godt har sjelden gitt gode resultater. Dette er et grep for å løse et problem som kanskje ikke er noe problem, sier Eriksen til DN.
Han sier den betydelige gjeldsveksten ikke er knyttet til førstegangsbelåning, men at de som har god økonomi har økt belåningen.
Boligbygger Selvaag Bolig er ikke like bekymret som Eriksen.
– For yngre mennesker og de med innvandrerbakgrunn, som tjener mindre enn etnisk norske, vil dette slå ut. Det blir større forskjeller på folk, sier administrerende direktør Baard Schumann, som ikke tror de nye kravene til egenkapital vil ha noen stor prisdempende effekt.
Banker og eiendomsmeglere deler i hovedsak Schumanns syn på konsekvensene av de nye egenkapitalkravene.
Les også:
Til kamp mot rekordhøye boligpriser
- Vanskelig å se for seg boligprisfall
- Den økonomiske boblen Norge har levd i vil sprekke
- Boligen gjør deg aldri mer rik
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.