Mange tusen østeuropeere som har kommet til Norge for å jobbe etter EU-utvidelsen i 2004, som ga blant andre polakker rett til å arbeide i alle land i EU og EØS-området.
Nå har forskerne Knut Røed, Bernt Bratsberg og Oddbjørn Raaum ved Frischsenteret gjort den første studien av hvordan denne gruppen av innvandrere har klart seg på det norske arbeidsmarkedet.
- Vi ser noen foruroligende trekk, selv om det er altfor tidlig å trekke konklusjoner om denne gruppen, sier Knut Røed.
«Langt mer utsatt»
Tidligere har forskerne funnet at pakistanerne og tyrkerne, de første store gruppene av arbeidsinnvandrere som kom til Norge på 1970-tallet, opplevde fall i sysselsettingen og overrepresentasjon på trygdestatistikken etter ti år i Norge.
Lignende trekk finnes hos nye grupper av innvandrere fra ikke-europeiske land, ifølge tidligere forskningsfunn. Nå finner forskerne tendenser til at også arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa skyves ut av arbeidsmarkedet.
- De polske arbeidstagerne er langt mer utsatt for å bli arbeidsledige enn like gamle norske arbeidstagere i samme bransje, sier Raaum.
Forskerne har studert gruppen av mannlige polakker og litauere mellom 17 og 36 år som kom til Norge i årene 2003–2007 og som var her da finanskrisen slo inn i det norske arbeidsmarkedet. Blant innvandrerne forskerne har studert var arbeidsledigheten over 14 prosent på det meste, i 2010. Svært mange av innvandrerne jobbet i bygg og anleggsbransjen, som ble særlig rammet av tilbakeslaget, og i denne gruppen var ledigheten over 18 prosent.
- Det er store tall, sier Bernt Bratsberg.
Bekymret
Én forkl#229 på at innvandrerne ble hardere rammet, er at de hadde kortere ansiennitet, og at prinsippet ved nedbemanning ofte er at de som sist ble ansatt er de som først må gå ved nedbemanning. Dette forklarer imidlertid ikke hele forskjellen, ifølge forskerne.
Langt fra alle som mistet jobben under krisen ble værende arbeidsledige, men studien viser at arbeidsledigheten i innvandrergruppen har holdt seg høy også etter at aktiviteten tok seg opp i norsk økonomi.
– Når ledigheten øker for denne gruppen, er det tegn til at den holder seg høy. Det er det som er bekymringen her, sier Raaum.
LES OGSÅ:
Send en takk til Wojciech for lave lånerenter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.