Norske boliglånskunder forbereder seg på at gullperioden med superlav rente snart er over. Torsdag bekrefter flere undersøkelser at nordmenn nå tar høyde for at renteoppgangen er rett rundt hjørnet.

Bare i løpet av den siste måneden har andelen som venter at lånerenten vil stige de neste 12 månedene økt markert, viser Forbrukertillitsindeksen (CCI) fra Opinion Perduco.

«Det er vesentlig flere i februar enn i januar som forventer at rentene på boliglån vil være høyere om tolv måneder. 62 prosent denne måneden, mot 52 prosent i januar. Vi må tilbake til oktober 2011 og så til juli 2011 og månedene før det for å finne en like høy, eller høyere, andel som tror at boliglånsrenten vil være høyere ett år frem i tid», skriver Opinion Perduco i en pressemelding torsdag.

Rekordlave renter etter finanskrisen har samtidig ført til at andelen lånekunder som velger å binde renten har tikket sakte oppover. Denne utviklingen fortsatte mot slutten av fjoråret, bekrefter en ny undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Rekordlang bindingstid
Ved årsskiftet var 10,1 prosent av bankenes utlån til norske lønnstagere fastrentelån, viser tallene fra SSB. Dette er den høyeste fastrenteandelen siden sommeren 2004, ifølge SSB.

Statistikken viser at fastrenteandelen hos alle typer finansforetak, som i tillegg til banker inkluderer kredittforetak og statlige låneinstitutter, økte til 10,7 prosent ved utgangen av fjoråret, mot 8,6 prosent på tilsvarende tidspunkt ifjor.

Tallene fra SSB viser også at gjenværende bindingstid på over ett år utgjorde 92,8 prosent av fastrentelånene ved utgangen av fjoråret.

«Dette er den høyeste andelen vi har registrert siden 2004, som er starttidspunktet for denne statistikken. Tilsvarende andel for fjerde kvartal 2011 var 77,8 prosent», skriver SSB i en melding torsdag.

Seniorøkonom Ida Wolden Bache regner med at Norges Bank tidligst hever renten i september. Hun minner samtidig om at boliglånsrentene kan stige selv om sentralbanken skulle velge å utsette renteoppgangen.

- Men når det er sagt har vi sett litt svakere vekst i norsk økonomi, og kronen er betydelig sterkere enn Norges Bank har lagt til grunn. Så det er absolutt en mulighet at rentehevingen blir skjøvet ut i tid. Likevel kan boligrenten stige. Det skyldes at bankene må øke sine marginer, og er pålagt å øke kapitaldekningen, sier Wolden Bache til DN.no.

«Skremmende lav andel»
Selv om andelen fastrentelån øker er ekspertene overrasket over at svært mange fortsatt velger flytende rente på sine lån.

- Det er en skremmende lav andel i Norge som har bundet renten. Mange med flytende rente er ekstremt eksponert og sårbare for renteoppgang hvis den skulle komme. De som har litt stram økonomi burde i alle fall binde. Det er nesten dumt å la være, for det spesielle nå er at det koster deg nesten ingenting å tegne en slik "forsikring" mot renteoppgang, sa porteføljeforvalter Gunnar Torgersen i Holberg-fondene til DN.no tidligere denne uken.

Han mener mange seriøst bør overveie å binde renten nå, mens fastrenten fortsatt er meget lav. Han forstår samtidig at mange vil være skeptiske til rådet.

- Dette har jo økonomer og andre skreket om i mange år, men det har aldri vært lønnsomt. Helt frem til i dag har det vært mest lønnsomt å ligge i flytende rente, fordi den har vært i en fallende trend ganske lenge, sier Torgersen.

Det som gjør situasjonen annerledes er en kombinasjon flere forhold:

  • Flytende og faste renter så lave at de nesten ikke kan falle mer i praksis
  • Renten kan stige betydelig oppover
  • Det er liten forskjell mellom fast og flytende rente
  • Boligrenten kan stige selv uten oppgang i styringsrenten

- Vi er nær en bunn på lange renter, sa sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank1 Markets til DN.no tidligere denne uken.

Han mener derfor det være lurt for boliglånskunder som vurderer fastrente tenke litt hardere på det nå.

- Du kan neppe få bedre rentesikringsnivåer enn nå, mener Syed.

Må ta høyde for dobbelt så høy rente
Sentralbanksjef Øystein Olsen minner også om at at norske husholdninger som nå tar opp lån med flytende rente må ta høyde for at renten i løpet av få år kan bli dobbelt så høy som i dag.

- Det jeg gjentar om husholdninger som skal foreta en investering, og da tenker jeg særlig på bolig, er at de bør ta høyde for at rentene kommer opp litt frem. Om noen få år må de ta høyde for at rentene er oppe på et mer normalt nivå, sa Olsen til DN.no i forbindelse med årstalen i forrige uke.

- Et normalt styringsrentenivå anser vi å være rundt fire prosent. Og så må du legge på noen påslag og noen marginer. Jeg tror husholdninger som låner, og banker som låner ut penger, baserer seg på at de skal kunne håndtere renter på seks syv prosent. Altså nesten det dobbelte av i dag, sa Olsen.

NÅ STARTER RENTEOPPGANGEN:

<b>- Nesten dumt å ikke binde renten nå</b>

<b>Regn med dobbelt så høy rente</b>

<b>Slik skal de presse opp boliglånsrenten</b>

<b>De euforiske rentedagene er talte</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.