Investorene frykter at redningspakken på 110 milliarder euro som IMF og EU har lovet Hellas ikke vil være tilstrekkelig til å stanse gjeldsspiralen, som i sin tur kan smitte over på andre euroland, i første rekke Spania og Portugal.

Aksjekursene på børsene rundt om i verden faller mens euroen har falt fra en verdi på 1,45 dollar i begynnelsen av året til 1,29 dollar i april, noe som gjør at analytikere nå setter spørsmålstegn ved om euroen i det hele tatt kan overleve.

Unnfallenhet

Mange økonomiske eksperter har i flere måneder ristet på hodet over det de mener er unnfallenhet fra EU når det gjelder håndtering av den greske økonomiske krisen.

Selv om IMF og EU nå er enige om en krisepakke for Hellas, har ingen av EUs medlemsland ennå fått den formelt og endelig godkjent.

- Det virker som om myndighetene i disse landene ikke aner hva de skal gjøre, sier analytikere i den franske banken BNP Paribas.

Har tiltro

EUs økonomikommissær Olli Rehn avviser imidlertid at det greske underskuddet, som er på skyhøye 13,6 prosent, truer EUs økonomi.

- Hellas står bare for 2 prosent av Europas økonomi, påpeker han, og sier at han har full tiltro til at kriselånet til Hellas vil få tiltenkt effekt.

- Det absolutt viktigste er å slukke brannene i det greske buskaset, slik at det ikke blir en skogsbrann som truer den finansielle stabiliteten i EU, sier han.

Også Storbritannia og Irland sliter med kjempeunderskudd på henholdsvis 12 og 11,7 prosent. Det samme gjelder Spania, Portugal, Latvia og Litauen.

De eneste landene som ikke kommer til å bryte med EU-regelen om å ikke la underskuddet overstige 3 prosent av BNP, er Sverige, Bulgaria og Litauen.

Bekymret

Rehn er imidlertid bekymret over de høye budsjettunderskuddene i eurosonen.

- Nivået på budsjettunderskuddene i samtlige EU-land er urovekkende høyt. Alle EUs medlemsland må nå innføre konkrete tiltak for å stramme inn statsfinansene, sier han.

For Unionen som helhet er budsjettunderskuddet beregnet å stige til 7,2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP), mot 6,8 prosent ifjor. Det betyr at det samlede underskuddet er tre ganger høyere enn i 2008.

Årsaken til de store budsjettunderskuddene er at regjeringene satset milliarder på ulike krisepakker som skulle hjelpe eurolandene gjennom finanskrisen.

EU ut mot spekulanter

Rehn benekter imidlertid at Spania vil ha behov for en økonomisk hjelpepakke slik Hellas har fått tilbud om. Han kritiserer finansmarkedet for de voldsomme spekulasjonene rundt at EU kan være i ferd med å tilby lån til både Spania og Portugal.

EU-kommisjonens president José Manuel Barroso vil spekulantene til livs og sier det kan bli aktuelt å skjerpe reglene i finanssektoren.

Den økonomiske bekymringen førte til at flere av børsene i eurosonen sank dramatisk under onsdagens handel.

Les også: - EUs fremtid står på spill

<b>Må ta opp lån for å hjelpe Hellas</b>

Moody's vurderer Portugal-nedgradering


Barroso hardt ut mot finansspekulanter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.